Zupa cebulowa z grzankami

Przygotowanie takiej zupy nie wymaga wiele wysiłku, a jej smak jest po prostu rewelacyjny. Jest to moja ulubiona zupa, szczególnie w zimne jesienne czy też zimowe dni. Zupa cebulowa z grzankami zapiekanymi z serem świetnie rozgrzewa i odpręża, wprowadzając nas w prawdziwie francuski klimat. Polecam bo jest szybka w przygotowaniu a jak smakuje to już sami sprawdźcie.

Składniki:

5 cebul- różnych odmian ( cukrowa, zwykła, czerwona itd..),

wywar z jarzyn,

szklanka białego wina,

sól, pieprz, tymianek,

oliwa,

1 łyżka masła,

2 ząbki czosnku

Grzanki:

1 bagietka,

Ser mozarella,

Suszony tymianek

Wykonanie

Gotujemy wywar : do1 litra wody, dodajemy obrane i pokrojone warzywa a więc marchewkę, seler, pietruszkę, oraz por, gotujemy do momentu aż wszystko będzie miękkie (30 minut).

Cebule obieramy i kroimy w talarki, smażmy w garnku na oliwie i maśle  do momentu aż się zeszkli (nie może się jednak zrumienić), następnie  dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę dusimy.  Całość podlewamy winem i dusimy 5 minut; Dodajemy ugotowany wywar z jarzyn,  sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i jeszcze 10 minut gotujemy.

W między czasie kroimy bagietkę, skrapiamy oliwą i posypujemy  odrobiną tymianku, nakładamy  starty ser mozarella (lub jakiś pikantny) i zapiekamy w piekarniku aż ser się stopi.

Zupę wlewamy do misek i podajemy z gorącymi grzankami.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Pani kochana, wrzuciłabyś więcej przepisów na jakieś fajne suróweczki 🙂

  2. Brenia
    10 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 Dobrze, coś z tym zrobimy …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.