Zupa cebulowa z grzankami

Przygotowanie takiej zupy nie wymaga wiele wysiłku, a jej smak jest po prostu rewelacyjny. Jest to moja ulubiona zupa, szczególnie w zimne jesienne czy też zimowe dni. Zupa cebulowa z grzankami zapiekanymi z serem świetnie rozgrzewa i odpręża, wprowadzając nas w prawdziwie francuski klimat. Polecam bo jest szybka w przygotowaniu a jak smakuje to już sami sprawdźcie.

 

Składniki:

5 cebul- różnych odmian ( cukrowa, zwykła, czerwona itd..),

wywar z jarzyn,

szklanka białego wina,

sól, pieprz, majeranek,

przyprawa maggi,

oliwa,

2 ząbki czosnku

Grzanki:

1 bagietka,

Ser mozarella

Wykonanie

Gotujemy wywar : do1 litrawody, dodajemy obrane i pokrojone warzywa a więc marchewkę, seler, pietruszkę, oraz por, dusimy do momentu aż wszystko będzie miękkie (30 minut).

Cebule obieramy i kroimy w talarki, smażmy w garnku na oliwie do momentu aż się zeszkli (nie może się jednak zrumienić), następnie  dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę dusimy.  Całość podlewamy winem i dusimy 5 minut; Dodajemy ugotowany wywar z jarzyn, oraz  sól, pieprz, majeranek i jeszcze chwilkę (10 minut) gotujemy. Doprawiamy przyprawą maggi.

W między czasie kroimy bagietkę, nakładamy na nią starty ser mozarella (lub jakiś pikantny) i zapiekamy w piekarniku aż ser się stopi. Zupę wlewamy do misek i podajemy z gorącymi grzankami.

komentarze 4

  1. Gosia
    Październik 8
    Odpowiedz

    Oj pycha; zupa cebulowa to też moja ulubiona zupa.

  2. Październik 9
    Odpowiedz

    nigdy jeszcze nie robilam zupy cebulowej ale moja rodzina od dawna sie o nia ubiega wiec napewno skorzystam z tego przepisu pozdrawiam:D

  3. kuchnia_breni
    Październik 10
    Odpowiedz

    to polecam tym bardziej, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *