Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i boczkiem

Powoli wracam do gotowania i bloga. Muszę Wam powiedzieć, że jak jesteśmy zdrowi, sprawni to nie zdajemy sobie sprawy jak trudno funkcjonuje się osobom z jakąś niepełnosprawnością. Wydaje nam się takie naturalne, że mamy dwie sprawne ręce, nogi itd.. Doświadczam, przez brak sprawnej prawej ręki jakie to trudne i jak nie jest łatwo poradzić sobie z różnymi, codziennymi czynnościami. Doceniajmy to bo to duży dar.

Ręka powoli wraca do sprawności więc i ja wracam do Was. Brakowało mi gotowania, robienia zdjęć, tego całego zamieszania przy przygotowywaniu przepisów dla Was.

Dzisiaj moje ulubione połączenie smakowe czyli pieczone ziemniaki nadziewane pieczarkami, boczkiem, doprawione rozmarynem i tymiankiem. Można je jeść jako samodzielne danie z sałatką lub zrobić jako dodatek do mięsa.

Ziemniaki, tym razem gotowałam bez soli ( to ważne) bo wyczytałam gdzieś, że woda z takich ziemniaków jest naturalnym nawozem  do podlewania roślin w domu. Tak zrobiłam i ciekawa jestem czy moje roślinki będą szczęśliwe 😉

 

Składniki:

4 duże ziemniaki ,

200 g pieczarek ,

2 ząbki czosnku,

6 plastrów boczku – gotowanego

100 g sera mozarella,

Sól, pieprz,

Parę listków świeżego rozmarynu i tymianku,

Oliwa,

Główka czosnku

Wykonanie

Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy, zalewamy wodą    a następnie gotujemy w mundurkach,  około 15 minut..

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w paski boczek, drobno posiekany  czosnek i pokrojone pieczarki, dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podgotowane i wystudzone trochę ziemniaki przekrawamy na dwie części,  łyżką wydrążamy otwór w każdym kawałku ziemniaka. Układamy ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy do każdego ziemniaka farsz z pieczarek i boczku . Posypujemy listkami rozmarynu i tymianku i na koniec starym serem mozzarella. Dodajemy czosnek, tymianek  i rozmaryn, polewamy oliwą.

Piekarnik nagrzewamy do 190  stopni, wkładamy ziemniaki i pieczmy około 15 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.