Jeśli chcecie wprowadzić do kuchni, w taki zimny, pochmurny dzień, trochę aromatów i smaków jesieni a nawet lata, to proponuję takie danie z pieczonymi ziemniakami , zazikami i warzywami z patelni.
Danie jest proste a jakże smaczne – samodzielne lub z dodatkiem mięsa.
Ziemniaki powinny być duże bo wtedy można je swobodnie przekroić na pół i nafaszerować dodatkami. Ziemniaki podgotowałam 4 minuty przez co zrobiły się wilgotne a następnie włożyłam je do folii . Masełko czosnkowo-koperkowe lekko natłuszcza środek, przez co ziemniaki nie są suche.
Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem tymianku i mamy pyszne danie. Ja je jadłam bez mięsa – jako samodzielne i było wyborne.
Składniki
4-6 – dużych ziemniaków,
1czerwona cebula,
1 papryka czerwona,
1 mała cukinia,
4 ząbki czosnku,
Tymianek- świeży lub suszony,
Oliwa,
Sól, pieprz,
Łyżka sosu sojowego
Masełko czosnkowo-koperkowe
100 g masła,
2 ząbki czosnku,
Łyżeczka pokrojonego drobno koperku,
sól
Zaziki
2 ząbki czosnku,,
Świeży Ogórek,
200 ml jogurtu typy grecki – gęsty,
Sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy wręcz solidnie szorujemy, zalewamy wodą, którą solimy a następnie gotujemy w mundurkach 4 minuty. Odcedzamy i owijamy w folię aluminiową, dodając po ½ łyżeczki masła do środka. Wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
W tym czasie przygotowujemy warzywa na patelni, zaziki i masełko.
Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w paski. Cukinię myjemy i też kroimy w paski. Cebulę kroimy w ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa, czosnek pokrojony w ćwiartki, doprawimy solą, pieprzem, tymiankiem dusimy około 8 minut. Na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego, mieszamy.
Zaziki przygotowujemy według przepisu.
W misce mieszamy miękkie masło z wyciśniętym czosnkiem, solą i koperkiem.
Gotowe, upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, przekrawamy, dodajemy trochę masełka czosnkowego i podajemy z zazikami i warzywami z patelni.
Bardzo lubię takie proste i jarskie dania. Następny przepis do wypróbowania, ale już po świętach. Pozdrawiam.
🙂 Dziękuję i pozdrawiam !