Zielona babka drożdżowa

Jeśli lubicie drożdżowe wypieki to zapraszam na babkę wielkanocną ale w trochę egzotycznym wydaniu. Zielona, puszysta babka drożdżowa polana białą czekoladą i posypana suszoną żurawiną.

To dalsza moja fascynacja zieloną herbatą matcha w proszku. Jest rewelacyjnym dodatkiem do różnych dań. Po zielonym serniku teraz zielona babka. Myślę, że następne musi być danie z zieloną herbatą ale w wydaniu wytrawnym, może pizza, focaccia lub np chleb?? Co powiecie na takie eksperymenty.

A tym czasem zróbcie wielkanocną babkę w magicznym, zielonym kolorze. Taką japońską wersję wielkanocnej babki. To dopiero zaskoczycie rodzinę.

zielona babka-001

zielona babka-003

Składniki

3 ½ szklanki mąki pszennej,

3 łyżeczki herbaty zielonej matcha,

3 żółtka i 1 całe jajko,

1 cukier waniliowy,

¾ szklanki cukru drobnego,

2 szklanki mleka ,

2,5 g drożdży,

Tabliczka białej czekolady,

50 ml śmietanki 30 %

Suszona żurawina

Wykonanie

W garnku podgrzewamy mleko ( ma być ciepłe ale nie gorące), dodajemy drożdże, szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

W misce przesiewamy 2 szklanki mąki, dodajemy 3 żółtka, cukier, cukier waniliowy, zieloną herbatę i rozczyn mleka z drożdżami. Wyrabiamy ciasto około 7 minut. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 45 do 60 minut. Następnie do ciasta dodajemy resztę mąki, 1 jajko i wyrabiamy znowu ciasto- około 5 minut. Formę na babkę smarujemy masłem, wykładamy ciasto do formy. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, wkładamy babkę i pieczemy 40-45 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilkę i wyjmujemy z formy.

Białą czekoladę ze śmietanką roztapiamy w mikrofali lub na parze. Jeszcze płynną polewamy babkę i posypujemy suszoną żurawiną.

zielona babka-004 zielona babka

komentarze 2

  1. Kwiecień 1
    Odpowiedz

    Świetnie wygląda taka babeczka w kolorze trawy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *