Żeberka w pikantno-śliwkowej zaprawie

Dzisiaj mam dla Was, to co tygrysy lubią najbardziej czyli żeberka w pikantno-śliwkowej zaprawie. Przepis dostałam od kolegi – dziękuję 🙂

Zrobiłam na niedzielny obiad i zarówno syn jak i brat zachwalali żeberka  w takie postaci. Wyczuwalny jest aromat owoców ( śliwek ) – ja dodałam dżem śliwkowy bo morelowe  z ubiegłego roku dawno zostały zjedzone a chilli dodaje fajnego, pikantnego posmaku  żeberkom.

Jak widać przepis nie jest skomplikowany i pracochłonny więc zachęcam do wypróbowania.

DSC_0167-001 DSC_0188

Składniki

2 kg żeberek,

Główka czosnku,

Łyżka chilli,

6 łyżek ketchupu,

Mały słoik dżemu morelowego lub śliwkowego,

Sól, pieprz

Wykonanie

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.

Do dużej miski dajemy wyciśnięty czosnek, ketchup, chilli, dżem i mieszamy. Do takiej mieszanki dajemy żeberka, mieszamy i przechowujemy w lodówce całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Żeberka przekładamy do garnka, przykrywamy przykrywką/ folią i pieczemy 1 ½ godz. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grilli grillujemy jeszcze 20-30 minut.

Ja dodatkowo upiekłam z żeberkami, podgotowane wcześniej w mundurkach ziemniaki. Były pyszne i aromatyczne.

DSC_0165 DSC_0182

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.