Zawijasy z papryki pieczonej z pastą z orzechów włoskich

Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książki, którą ostatnio kupiłam” Gruziński smak” . Ostatnio trochę czytałam o kuchni gruzińskiej, przeglądałam w Internecie różne przepisy i jak zobaczyłam tą książkę to nie mogłam się powstrzymać . Polecam wszystkim, którzy chcą poznać Gruzję od strony kuchni, smaków, ludzi lubiących gotować….

Jeszcze jej nie skończyłam ale jestem nią zachwycona.

Na blogu są już przepisy na adżikę gruzińską– dwie wersje- od mojego kolegi. Pyszne pasty do różnych dań.

Muszę wam powiedzieć, że nigdy nie byłam w Gruzji ale instynktownie czuję, że zarówno klimat, smaki gruzińskie jak też ludzie byliby mi bardzo bliscy.

Przepis na pastę z orzechów wzięłam właśnie z tej książki chociaż widziałam inne przepisy na orzechową pastę gruzińską.

Orzechy zmieliłam w młynku na orzechy ale można je również zblendować. Tak przygotowaną pastę zawinęłam w ulubioną pieczoną paprykę, polałam oliwą, posypałam świeżo zmielonym pieprzem i było to coś wyjątkowo pysznego.

Dzisiaj pasta z orzechów włoskich ale po tej lekturze możecie się spodziewać więcej przepisów na dania gruzińskie – będę się dzielić z Wami.

DSC_0686

Składniki

2 papryki czerwone,

Szklanka orzechów włoskich,

Ząbek czosnku,

½ łyżeczki kurkumy,

Sól, pieprz,

Trochę gorącej, przegotowanej wody : około 3 – 4 łyżek

Wykonanie

Papryki przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, myjemy, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż będą mieć ciemne, wypieczone skórki – około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy z nich skórki i kroimy na paski – około 2-3 cm.

Orzechy mielimy, przekładamy do miski , dodajemy wyciśnięty czosnek, kurkumę, trochę gorącej wody i mieszamy do połączenia składników . Doprawiamy solą i pieprzem.

W każdy pasek papryki zawijamy pastę z orzechów, układamy na półmisku polewamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

 DSC_0666 DSC_0673

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *