Wigilijny kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami w wielu domach to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. U mnie, w moim rodzinnym domu, co prawda nie gościł ale w tym roku postanowiłam zrobić i podać na wigilię. Jest dobry z czystym, postnym barszczem. Ciasto robi się na bazie ciasta drożdżowego z dodatkiem masła a farsz to kapusta kiszona i grzyby.

Kulebiak jest dobrym zamiennikiem dla pasztecików więc jeśli chcecie podać u Was takie danie do barszczu, to zachęcam do zrobienia.

Składniki:

Ciasto :

4 szklanki mąki

4 dag drożdży,

Łyżeczka cukru,

Łyżeczka soli,

Szklanka letniej wody,

3 żółtka,

100 masła,

Farsz z kapusty i grzybów:

600 g kapusty kiszonej,

100 g grzybów,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

Kminek, ziele angielskie, liść laurowy,

Olej do smażenia

Wykonanie

Przygotowujemy farsz z kapusty i grzybów.

Grzyby płuczemy,  moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około ½  godz) a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę.

Przygotowujemy odpowiednio duży garnek, do którego wlewamy 2-3 łyżki oleju  i smażymy  cebulę z wyciśniętym czosnkiem na małym ogniu około 3 minuty. Wrzucamy kapustę kiszoną ( wcześniej wypłukaną) razem z  namoczonymi grzybkami wraz z wodą, w której moczyły się grzyby. Dodajemy liść laurowy, kminek, ziele angielskie  oraz kilka ziaren czarnego pieprzu.

Wlewamy tyle wody, aby prawie zakryła kapustę. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 60 minut, aż kapusta i grzyby będą miękkie. Mieszamy od czasu do czasu. W czasie gotowania doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Przygotowujemy ciasto

Do naczynia z ciepłym wodą rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, szczyptę soli, 3 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut).

Masło roztapiamy i studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy  żółtka,  sól, masło i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 7 min. Ciasto  przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, formujemy prostokąt (o wymiarach około30 cmna20 cm),  na który wykładamy wystudzoną kapustę z grzybami i zwijamy w roladę. Przekładamy ciasto  na blachę keksową  wyłożoną papierem do pieczenia,  i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Smarujemy wierzch ciasta rozbitym jajkiem z mlekiem.

Pieczemy w 180  stopniach ok. 30-40 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    20 grudnia
    Odpowiedz

    🙂 tak, do barszczu jak znalazł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.