Warsztaty kulinarne z marką Łowicz – Glass is life!

Jakiś czas temu dostałam zaproszenie na warsztaty kulinarne organizowane przez firmę Łowicz. Ponieważ jestem chętna na nowe doświadczenia kulinarne potwierdziłam swój udział i w ubiegłą sobotę razem z córką wybrałyśmy się do Centrum Sztuk Kulinarnej w Warszawie, gdzie odbywały warsztaty. Choć pogoda sprawiła, że warunki na drodze były ‚spartańskie’ udało nam się dotrzeć nawet chwilę przed rozpoczęciem.

Warsztaty  były podzielone na 3. części. Na początek razem z innymi blogerami posłuchaliśmy o najnowszych produktach firmy Łowicz, bo to one były tego dnia głównym tematem warsztatów. Włoskie sosy: Basilico, Putanesca oraz Arrabiata zamknięte w szklanych słoikach są najnowszą linią produktów tej marki, skierowaną do miłośników kuchni włoskiej. Jak zostaliśmy poinformowani, do produkcji 100g takiego sosu używa się nawet 175g pomidorów – co zapewnia wyjątkowy smak przyrządzonych  potraw.

Szklane pojemniki mają podkreślać zarówno walory estetyczne produktu jak i współgrać ze środowiskiem, jak wiadomo szkło jest tworzywem dla niego przyjaznym.

Po tej krótkiej dawce informacji przeszliśmy do zadań praktycznych, czyli gotowania. Tę część poprowadził wspaniały włoski kucharz Giancarlo Russo. Po krótkim wstępie na temat kuchni włoskiej  i prezentacji wyrabiania makaronów, przyszedł czas na nasze gotowanie. Każdy zajął swoje stanowisko i zabraliśmy się do przygotowania makaronu (każdy wyrabiał własnoręcznie makaron);  najpierw Spaghetti, a póĽniej Bucattini, które póĽniej podawaliśmy z sosami Łowicz.

Trzecia część warsztatów dotyczyła tzw. food styling czyli stylizacji przygotowywanych potraw. Monika Walecka zajmująca się stylizacją jedzenia, a także blogerka kulinarna udzielałam nam różnych porad, jak wystylizować potrawę by była estetyczna oraz pięknie prezentowała się na zdjęciach – temat, który każdego blogera na pewno  zainteresował.

I tak przygotowując potrawy, a następnie stylizując je,  każdy z nas mógł podziwiać efekty powstałe na własnych talerzach, radzić się zarówno szefa kuchni, Moniki oraz fotografa.

Na koniec, Giancarlo Russo wyróżnił 3 osoby spośród nas, które miały razem z nim przygotować dodatkowe trzy potrawy z mięsa i ryb, z użyciem tych włoskich sosów. Byłam bardzo mile zaskoczona, gdy przywołał właśnie mnie. W ten sposób miałam przyjemność wraz innymi  blogerkami przyrządzać  te dania z mistrzem Giancarlo Russo.

Po całym dniu wrażeń, wróciłyśmy bardzo zadowolone, bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie i możliwość udziału w tych warsztatach.

A dla Was być może niedługo będę mieć małą niespodziankę 🙂

komentarze 2

  1. kuchnia_breni
    Styczeń 23
    Odpowiedz

    Dzięki, Ciebie również 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *