Uda gęsi pieczone na kiszonej kapuście

Dzisiaj druga propozycja na pieczoną gęś. Tym razem proponuję zapiec uda z gęsi w kapuście kiszonej. Danie jest wyjątkowo dobre bo mięso z gęsi bardzo dobrze łączy się z kiszoną kapustą ( jest aromatyczne i soczyste) a kapusta przesiąka tłuszczem i przyprawami z gęsi. Zachęcam do zrobienia.

Składniki:

2 uda z gęsi,

4 łyżki majeranku,

1kg kiszonej kapusty

Łyżeczka kminku

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Wykonanie

Uda z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy gęś i suszymy.  Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy  i dokładnie nacieramy nimi mięso – majeranku nie trzeba żałować bo gęsina podobnie jak kaczka bardzo lubią to zioło. Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni

Kapustę  kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, kminek,  sól, pieprz i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy uda  i przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy uda  w kapuście około 3 -3 ½  godz. (sprawdzamy czy mięso i kapusta są miękkie). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około ½  godz. W trakcie pieczenia  podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Uda przyrządzone w ten sposób są bardzo soczyste, aromatyczne a  kapusta kiszona z kminkiem i tłuszczem z gęsi smakuje wybornie.

Podajemy z ulubionymi dodatkami . Ja podaję z pieczonymi  w mundurkach ziemniaczkami.

komentarzy 9

  1. tomeksss
    Listopad 11
    Odpowiedz

    4 godziny pieczenia udek ??? W 180 C a ostatnie pół godziny w 200 ??? To po tym czasie coś jeszcze z nich zostanie ???

  2. klaudynas
    Grudzień 17
    Odpowiedz

    a jedno udko to porcja dla jednej czy dwóch osób ? Będę mieć na wigilię 10 osobową rodzinę i nie wiem ile udek przeznaczyć. Proszę o pomoc !!!

    • Brenia
      Grudzień 17
      Odpowiedz

      Witam,udko z gęsi to porcja dla dwóch osób więc dla 10 osobowej rodziny proponuję 5-6 udek.Zależy też czy te 10 osób to sami dorośli czy też dzieci. Ale powinno tyle wystarczyć. Pozdrawiam 🙂

      • klaudynas
        Grudzień 17
        Odpowiedz

        dzięki za odpowiedź !!! mam nadzieję, że będą tak smakowicie wyglądać jak u Pani na zdjęciach 🙂 Wesołych Świąt

        • Brenia
          Grudzień 17
          Odpowiedz

          Z pewnością będą pyszne:) dziękuję i życzę Wesołych i Smacznych Świąt!!

  3. alicja
    Grudzień 20
    Odpowiedz

    no niestety ,te ges jeszsze powino sie podsmazyc na patelni,bo w piekarniku kapusta batdzo sucha sie zrobila,a ges nie wypuscila duzo tluszczu.

  4. Brenia
    Grudzień 20
    Odpowiedz

    to dziwne bo gęś jest tłusta i zazwyczaj jest aż za dużo tłuszczu. Podsmażenie jej na patelni nic by nie dało. Można dodać trochę wody wtedy kapusta nie byłaby sucha.

  5. aga
    Październik 21
    Odpowiedz

    ja tez znam przepis ze zaczynamy od ulozenia ud na zimniej patelni i stopno wytapiamy.a powstaly tluszcz wykorzystujemy do pbsmazenia kapusty reszta jak wyzej a jeszcze grzyby suszone

  6. Brenia
    Październik 23
    Odpowiedz

    🙂 też czasami dodaję grzyby do pieczenia gęsi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *