Uda gęsi pieczone w kapuście kiszonej z jabłkami i cebulą w aromacie rozmarynu

Gęsie uda pieczone z kiszoną kapustą, jabłkami, cebulą w aromacie rozmarynowym to moja kolejna propozycja na danie z gęsiną.

Mięso gęsi jest bardzo dobre, już o tym pisałam. W sklepach są dostępne  świeże całe gęsi ale są też  uda i  piersi, co pozwala przygotować obiad w mniejszej gęsiej wersji.

Kapusta kiszona, moja – zrobiona w domu jest  też zdecydowanie lepsza do zapiekania jak ta kupowana – zakwaszana. Dodatkowo dodałam do pieczenia jabłka i cebulę oraz rozmaryn. Wyszło niezwykle aromatyczne danie z gęsi. Do tego podałam ziemniaki zapieczone też w aromacie rozmarynu.

 dsc_0493

Składniki:

2 uda z gęsi,

Łyżeczka rozmarynu,

1kg kiszonej kapusty

2 cebule,

3 łyżki sosu sojowego,

½ kg jabłek,

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Wykonanie

Uda z gęsi myjemy i moczymy całą noc w wodzie z solą tz. solance ( na 5 litr wody dajemy 2 łyżki soli). Następnie wyjmujemy uda i suszymy.

Następnie nacieramy mięso – pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, trochę soli jeszcze i rozmarynem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni

Kapustę  kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, sól, pieprz, sos sojowy i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy uda,  przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy uda  w kapuście około 2 ½  godz.

Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki  . Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, przekładamy do miski, dajemy jabłka,  ½ łyżeczki łyżki rozmarynu, sól, pieprz i mieszamy. Dajemy tak przygotowaną mieszankę do mięsa po 2 godzinach pieczenia, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

W trakcie pieczenia  podlewamy mięso sosem z pieczenia.

Uda przyrządzone w ten sposób są bardzo soczyste, aromatyczne a  kapusta kiszona z jabłkami, cebulą  i tłuszczem z gęsi smakuje wybornie.

dsc_0497 dsc_0483

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *