Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami więc czas pomyśleć o tradycyjnych potrawach.

W moim rodzinnym domu jednym  z najważniejszych wypieków była babka, ale obowiązkowo tradycyjna  drożdżowa z rodzynkami. Mama robiła parę sztuk bo chętnych na nią było wielu.

Moje dzieci też przyzwyczajone są do tego, że na stole wielkanocnym musi być babka drożdżowa i śniadanie wielkanocne zaczynają właśnie od babki. Dzisiejsza moja propozycja na babkę jest prosta i szybka do wykonania a babka jest pyszna i pulchna.

Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki:

4 szklanki mąki

4 dag drożdży,

7 łyżek cukru,

1 ½ szklanki mleka,

1 mały cukier waniliowy,

3 żółtka

Garść rodzynek,

Wykonanie

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut). Rodzynki zalewamy gorącą wodą, mieszamy, chwilę trzymamy w wodzie a następnie odcedzamy na sitku.

Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarty cukier z żółtkami,  cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 8 min. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180  stopniach ok. 20-30 minut.

Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. kuchnia_breni
    1 marca
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂

  2. 8 marca
    Odpowiedz

    ach te baby, po nich można poznać że Wielkanoc tuż tuż

  3. matsw
    10 marca
    Odpowiedz

    komentarz nowy blabla

  4. 14 marca
    Odpowiedz

    Ojej. Nie wiem, dlaczego jeszcze nigdy nie piekłam takiej tradycyjnej, zwykłej drożdżowej baby 🙂
    Być może dlatego, że nie było u nas nigdy w domu takiej tradycji?
    Ale Twoja jest super 🙂

  5. lecki
    26 marca
    Odpowiedz

    A gdzie masło roztopione?
    Po ostatnim wyrobieniu wlać masło, wyrobić i dodać….rodzynki? pasemka suszonej moreli?…itd..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.