Tortilla ziemniaczana

Tortilla czy może omlet, ale jak by nie nazwać to  danie,  jest szybkie do wykonania i pysznie smakuje. Ja  lubię taką tortillę ziemniaczaną z kwaśnym mlekiem ale może być dodatkiem do różnych potraw mięsnych, rybnych a nawet sama jest pożywnym i pysznym daniem.

Składniki na dużą patelnię :

4 duże ziemniaki,

1 duża cebula,

5 jajek,

Ser mozzarella- 10 dag,

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sól, pieprz, papryka w proszku

Olej do smażenia


Wykonanie

Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej (około 3 łyżek) i dodajemy ziemniaki. Smażymy około 7 minut; co jakiś czas obracając ziemniaki w różne strony. Ja na 2 minuty zmniejszyłam ogień i dusiłam ziemniaki pod przykrywką. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i dusimy jeszcze około 2 minut. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz, paprykę, jogurt naturalny i starty ser. Wlewamy to do ziemniaków i pieczemy, na małym ogniu pod przykrywką około 5 minut. Następnie odwracamy tortillę: duży talerz przykładamy do patelni wykładamy na niego tortillę, następnie przekładamy drugą stroną na patelnięi dusimy jeszcze około 2/3 minut.

Wspaniałe proste danie na różne okazje, polecam.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 29 sierpnia
    Odpowiedz

    ajajaj, na obiad chetnie bym taka zjadla! pycha! 🙂

  2. rumi
    29 maja
    Odpowiedz

    Wypróbowane. Wyszło smacznie, polecam nie bać się cienko kroić ziemniaków, bo zbyt grube plasterki nie zmiękną w środku. Warto też roztrzepać jajka z odrobiną mąki – ciasto będzie bardziej puszyste.

    Dzięki za przepis,

    Pozdrawiam

    Rumi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.