Tortilla z pastą z awokado

Placki tortilla są fajnym pomysłem na różne posiłki (ciepłe, przekąski itd.) W mojej spiżarce jest zawsze jedno opakowanie placków tortilla na wypadek gdyby mieli przyjść niespodziewani goście i trzeba było przygotować szybką przekąskę. Na blogu też jest kilka propozycji na ciepłe i zimne dania z tortilli. Dzisiejsza propozycja to tortilla z nadzieniem z awokado i różnymi dodatkami. Szybka i łatwa przekąska na kolację lub na imprezę dla gości.

 

Składniki:

1 dojrzałe, miękkie awokado,

sok z 1 cytryny,

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku,

sól, pieprz, chilli ,

placki tortilla – 4-5 sztuk

dodatki takie jak lubimy i mamy do wyboru np:

1 czerwona papryka,

1/2 sałaty lodowej,

1 świeży ogórek,

pomidor

Przygotowanie: 

Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do blendera wkładamy awokado,  sok z  cytryny,  czosnek i rozcieramy krótko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, chilli) i mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy tortille, następnie nakładamy sałatę lodową pokrojoną w paski, paprykę, ogórek świeży, doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i zwijamy w rulon. Najlepiej placek tortilli położyć na folii i razem z nią zawijać, aby się lepiej trzymało. Zawiniętą w rulonik tortillę wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki i podajemy same lub np. z sosem ketchupowo-majonezowym.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Styczeń 28
    Odpowiedz

    mmmm , bardzo mi sie podoba 🙂 chętnie wypróbuję 🙂

  2. Styczeń 28
    Odpowiedz

    niezwykle kuszące … szukałam właśnie pomysłów na wprowadzenie awokado do menu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.