Tort biszkoptowy czekoladowy z chałwową bitą śmietaną i truskawkami

Tort biszkoptowy, czekoladowy z pyszną bitą śmietaną z dodatkiem chałwy waniliowej to moja propozycja na świąteczny stół. Do tego jest domowa konfitura z truskawek, świeże truskawki i polewa mocno czekoladowa dopełnia całości.

Jak byłam dzieckiem, to w moim domu rodzinnym na święta mama przygotowywała tort orzechowy z masą kawową – to była taka mała tradycja. Czekaliśmy na ten tort bo był mocno orzechowy, z masą kawową i był taki elegancki. Potem pojawiały się różne inne ciasta i torty ale ten orzechowy mam szczególnie w pamięci. Był taki elegancki i dostojny – tak go widziałam. Wymagał sporo pracy i czasu na przygotowanie ale zawsze był wyjątkowy.

Muszę odnaleźć ten przepis mamy na tort orzechowy a tymczasem mam dla Was równie elegancki i pyszny czekoladowy tort biszkoptowy z niesamowitą bitą śmietaną z dodatkiem chałwy waniliowej. Nie dodawałam do niej cukru bo chałwa jest bardzo słodka. Dodałam do niego domową konfiturę z truskawek i świeże truskawki.

Jeśli szukacie pomysłu na ciasto na Wielkanoc, to taki tort będzie najlepszy.

Składniki:

6 jaj ,

¾ szklanki cukru,

1/3 szklanki kakao ,

Szklanka mąki pszennej,

Konfitura truskawkowa,

Poncz:

½ szklanki nalewki żurawinowej,

½ szklanki wody

Bita śmietana:

550g śmietany 36 % ,

śmietan fix  – 2 opakowania

150 g chałwy waniliowej

Polewa:

100g gorzkiej czekolady

50 ml śmietanki 30 %,

truskawki

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie  dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie kremowa. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwile.

Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę z kakao– wszystko dokładnie mieszamy.

Formę na tort wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 30 – 35 minut . Gotowe wyjmujemy z formy i studzimy.

Przygotowujemy krem chałwowy.

Śmietanę kremówkę ubijamy i jak będzie puszysta wsypujemy do niej śmietan fix i ubijamy jeszcze 4 minuty. Następnie dodajemy rozdrobnioną chałwę waniliową i mieszamy chwilę.

Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy przekrawamy  na pół i nasączamy 2 części nalewką wymieszaną z wodą.

Na spód nakładamy konfiturę truskawkową i  solidną porcję chałwowej bitej śmietany – zostawiamy trochę śmietany na wierzch.   Następnie przykrywamy drugim ciastem i smarujemy śmietaną.

Czekoladę roztapiamy w garnuszku ze śmietanką, po ostudzeniu wylewamy polewę czekoladową na wierzch ciasta – dość nieregularnie. Na wierzch  dajemy truskawki. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *