Tort bezowy z bitą śmietaną i karmelem

Dzisiejsza propozycja  to sama rozkosz dla podniebienia. Taki tort przygotowałam na świąteczny deser i zniknął w tempie ekspresowym. Beza, bita śmietana, karmel i dla urozmaicenia odrobina konfitury z czarnej porzeczki to wspaniały deser do świątecznej (i nie tylko) kawy. Już na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Polecam

Tort bezowy z bitą śmietaną i karmelem

Składniki:

6 białek,

25 dag cukru drobnego,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

1 duże ( 0,5l ) i 1 małe( 250 ml)   opakowanie  śmietanki kremówki 30%

3 czubate łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy,

3 opakowania śmietanfixu ( 1 opakowanie na 250 ml śmietany)

konfitura z  czarnej porzeczki

1 puszka gotowego karmelu

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie już średnio sztywna, powoli dosypujemy cukier i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy aż wszystko się dobrze połączy.

Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy okrąg o średnicy ok.25 cm.

Dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na koła – w miejsce ograniczone okręgami. W ten sposób  powstaną nam dwa spody bezowe. Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni C.

Pieczemy  30 minut a następnie zmniejszamy  temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 1- 1 ½  godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygną. Takie blaty bezowe dobrze jest przygotować wcześniej.

Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak aby powiększyła objętość. Następnie  dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz   cukrem wanilinowym – ubijamy aż będzie sztywna.

Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jak będą chłodne to kolejno nakładamy: konfiturę z czarnej porzeczki, masę śmietanową i karmel. Karmel z puszki musimy wyłożyć do miski i mieszając intensywnie łyżką rozrzedzić masę. Przykrywamy tort drugim spodem, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i karmel. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami migdałów. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.
Tort bezowy z bitą śmietaną i karmelem

Tort bezowy z bitą śmietaną i karmelem

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>