Tort bezowy z bitą śmietaną i karmelem

Dzisiejsza propozycja  to sama rozkosz dla podniebienia. Taki tort przygotowałam na świąteczny deser i zniknął w tempie ekspresowym. Beza, bita śmietana, karmel i dla urozmaicenia odrobina konfitury z czarnej porzeczki to wspaniały deser do świątecznej (i nie tylko) kawy. Już na samo wspomnienie cieknie mi ślinka. Polecam

Tort bezowy z bitą śmietaną i karmelem

Składniki:

6 białek,

25 dag cukru drobnego,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

750ml śmietanki kremówki 30%

3 czubate łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy,

3 opakowania śmietanfixu ( 1 opakowanie na 250 ml śmietany)

konfitura z  czarnej porzeczki

1 puszka gotowego karmelu

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do większej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Jak piana będzie już średnio sztywna, powoli dosypujemy cukier i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy aż wszystko się dobrze połączy.

Na dwóch szerokich blachach rozkładamy papier do pieczenia. Za pomocą talerza odrysowujemy okrąg o średnicy ok.25 cm.

Dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na koła – w miejsce ograniczone okręgami. W ten sposób  powstaną nam dwa spody bezowe. Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni C.

Pieczemy  30 minut a następnie zmniejszamy  temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy blaty bezowe około 1- 1 ½  godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygną. Takie blaty bezowe dobrze jest przygotować wcześniej.

Bitą śmietanę ( schłodzoną) przelewamy do miski i ubijamy chwilę samą tak aby powiększyła objętość. Następnie  dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz   cukrem wanilinowym – ubijamy aż będzie sztywna.

Spody bezowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jak będą chłodne to kolejno nakładamy: konfiturę z czarnej porzeczki, masę śmietanową i karmel. Karmel z puszki musimy wyłożyć do miski i mieszając intensywnie łyżką rozrzedzić masę. Przykrywamy tort drugim spodem, na który nakładamy ponownie masę śmietanową i karmel. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami migdałów. Przed podaniem umieszczamy nasz tort na godzinę w lodówce.
Tort bezowy z bitą śmietaną i karmelem

Tort bezowy z bitą śmietaną i karmelem

Komentarze: 7

  1. Kwiecień 17
    Odpowiedz

    Breniu, w ogóle się nie dziwie, że torcik szybko zniknął, bo wygląda mega apetycznie ! Choć niektórzy pewnie by powiedzieli, że ma mnóstwo kalorii, to ja takie pyszne kalorie uwielbiam, a raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą 🙂

  2. Kwiecień 18
    Odpowiedz

    gratuluję talentu bo ja nie mam wciąż odwagi zabrać się za bezę, a co dopiero tort = Twój poraża pięknem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *