Tartoletki z jabłkami

 Od czasu jak otrzymałam z Tchibo różne akcesoria do pieczenia słodkości, nie mogę się powstrzymać i robię dla rodziny różne słodkie cudeńka. W ostatnią niedzielę zrobiłam na deser pyszne  tartoletki z jabłkami, do których podałam lody waniliowe. Syn, który jest wielkim miłośnikiem moich deserów i dotychczas uważał, że tort bezowy to był hit sezonu, teraz stwierdził, że tartoletki dołączają  do tego grona. Zrobienie takich tartoletek nie jest trudne i pracochłonne a  deser jest znakomity.

Foremki do tych tartoletek otrzymałam z Tchibo i muszę je pochwalić bo są bardzo praktyczne i wygodne w użyciu. Mają dobrą  wielkość a wyjmowany spód z foremki zdecydowanie ułatwia wyjmowanie ciast. Foremki te pochodzą z nowej kolekcji Tchibo, którą można nabyć w sklepach stacjonarnych oraz sklepie internetowym.

Tartoletki z jabłkami

Tartoletki z jabłkami

Tartoletki z jabłkami

Składniki (na 6 tartoletek):

Opakowanie ciasta francuskiego,

1 kg jabłek – szara reneta

2 szklanki wody,

6 łyżek cukru,

1 cukier waniliowy

Cynamon

Wykonanie

Jabłka myjemy, obieramy i dzielimy na małe kawałki (mniejsze jak ćwiartki). Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż wyparuje woda i masa zacznie się karmelizować. W tym momencie dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy i dosłownie 2 minuty podgrzewamy. Tak przygotowane jabłka chłodzimy.  Na desce rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i dzielimy je na 6 równych części. Foremki do tartaletek dokładnie smarujemy masłem i wykładamy  ich wnętrze ciastem, lekko dociskając i formując palcami. Tartaletki wypełniamy   jabłkami, wierzch posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 20 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygną, wyjmujemy  ciastka z foremek i w zależności od upodobania podajemy np. z lodami waniliowymi.

 Tartoletki z jabłkami

Tartoletki z jabłkami

Tartoletki z jabłkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. Wyglądają niesamowicie! A foremki z Tchibo? Bo przymierzałam się właśnie do ich zakupu i byłam ciekawa jak się sprawdzają 🙂 Jeśli to one zostały użyte w tym wypieku, to jest to dla mnie najlepsza recenzja 🙂

  2. 20 lutego
    Odpowiedz

    Tez zastanawiam sie nad zakupem tych foremek? Są warte polecenia???
    zaradnamama.blox.pl

  3. kuchnia_breni
    20 lutego
    Odpowiedz

    Tak, foremki są z Tchibo. Ja mogę je szczerze polecić. Są idealne wielkościowo, dobrze wykonane, a wyjmowane dno znacznie ułatwia wyciąganie tartoletek z foremek 🙂

  4. 20 lutego
    Odpowiedz

    pysznie wyglądają, uwielbiam takie słodkości:)

  5. 22 lutego
    Odpowiedz

    Lody waniliowe przy szarlotce to konieczność! Inaczej nie smakuje mi tak dobrze 🙂
    Też będę musiała wymyślić coś w moich foremkach, bo takie fajne rzeczy w nich wychodzą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.