Tartoletki na spodzie orkiszowym ze szparagami, serem feta i suszonymi pomidorami

Pyszna przekąska, którą można jeść na ciepło i zimno. Sprawdza się na imprezach ale można ją zabrać do pracy jako lunch a nawet do koszyka na piknik .

Szparagi, suszony pomidor, chilli i kurkuma to ładny dla oka widok ale też super zestaw smakowy.

Spód jest z mąki orkiszowej razowej. Ważne jest to aby ciasto było dobrze schłodzone przed wkładaniem do formy.

 

Przepis na ciasto na cztery porcje – 12 cm foremki:

1 szklanka mąki orkiszowej,

 2 żółtka,

Szczypta soli,

1/2 kostki masła,

trochę wody

Farsz:

Około 10 sztuk szparagów,

Śmietana 12% lub gęsty jogurt – 350 ml,

2 białka,

150 g sera feta,

Sól, pieprz,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Łyżka płaska kurkumy zmielonej,

1 papryczka chilli

3 ząbki czosnku,

6-7 pomidorów suszonych

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do jednego naczynia wsypujemy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto  na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Szparagi czyścimy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wlewamy śmietanę, białka, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz , kurkumę – lekko ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.

Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i wykładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Na ciasto dajemy  kawałki szparagów, pokrojoną w paski chilli, pokrojone w paski suszone pomidory, dokładamy na to rozkruszony ser feta, następnie polewamy  całość mieszanką śmietanowo-jajeczną.

Pieczemy w 200 stopniach ok.  20 min (aż na wierzchu farsz  zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *