Tartoletki z kremem tahini i truskawkami

Powrót z długiego majowego weekendu do pracy nie jest miły.

W tym roku odwiedziłam moją Przyjaciółkę w Norwegi i jestem zachwycona tym pięknym krajem. Czyste powietrze, dużo lasów, jezior, gór, piękne krajobrazy i kolorowe domki. Dłuższą relację z tego wyjazdu obiecuję przygotować później.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tartoletki z kremem tahini i truskawkami. Na letni deser do kawy będą idealne.

Składniki na 8 sztuk

30 dag mąki,

200g masła,

4 żółtka,

7 dag cukru pudru,

Krem tahini:

4 łyżki pasty tahini,

4 łyżki płynnego miodu,

250 g serka mascarpone,

Truskawki,

Konfitura z truskawek,

Wykonanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier puder i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej jak formy na tartaletki ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy olejem, wykładamy foremkę ciastem.

Pieczemy około 30  minut.

Upieczone studzimy.

Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na mniejsze kawałki.

Krem tahini. W misce ucieramy ser mascarpone z pastą tahini i miodem.

Tarolrtki smarujemy konfiturą truskawkową, następnie   wykładamy krem tahini na tartoletki, na koniec dajemy kawałki truskawek.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.