Tartaletki cebulowo-brokułowe

 Tartaletki to takie małe tarty, zarówno w wersji wytrawnej jak też i słodkiej. Na blogu jest sporo przepisów na różne tarty bo jak już pisałam jestem ich wielką miłośniczką. Ostatnio zawitali do nas znajomi i postanowiłam ugościć ich czymś wyjątkowym. Tym razem przygotowałam  mini tary z nadzieniem wytrawnym. Moi goście byli zachwyceni małymi przekąskami bo były smaczne i aromatyczne.

Tartaletki cebulowo-brokułowe

Tartaletki cebulowo-brokułowe

 

Składniki na ciasto ( 4 tartaletki)

1 żółtko,

Szczypta soli,

1,5 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę cieplej wody

Farsz:

1 mały  brokuł,

2 cebule białe i 2 cebule czerwone

 Pół opakowania sera feta,

2 łyżki oleju,

1 łyżka masła

2 łyżki octu balsamico

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku

20 dag sera mozarella

4 plastry boczku

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.

Przygotowujemy farsz. Brokuł gotujemy około 3 min (od momentu jak zacznie wrzeć), odcedzamy i chłodzimy.  Na patelnię wlewamy olej, dodajemy wyciśnięty czosnek, brokuł i dusimy krótko ( 3 minuty). Na koniec dodajemy pokruszony drobno ser  feta i mieszamy razem delikatnie i doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelnię dajemy  masło, dodajemy pokrojone w talarki cebule i dusimy na małym ogniu około 5-7 minut. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamico i dusimy jeszcze chwilę aby składniki się połączyły, ostawiamy do wystudzenia.

Boczek kroimy i podsmażamy bez tłuszczu na małym ogniu na chipsy z boczku. Po usmażeniu wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu.

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formy do tartaletek.

Wykładamy farsze na ciasto warstwami. Pierwsza warstwa to farsz cebulowy, na to wykładamy farsz brokułowy  i na koniec starty ser mozarella.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 20 – 30 min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni).

Przed podaniem tartaletek na każdą z nich wykładamy chipsy z boczku. Podawac najlepiej lekko ciepłe.

Tartaletki cebulowo-brokułowe

Tartaletki cebulowo-brokułowe

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.