Tarta ze śliwkami i bezą

Tarta ze śliwkami i bezą to typowo jesienne ciasto. Sezon na śliwki już się powoli kończy więc zachęcam do przygotowania takiej tarty. Jest prosta i szybka do zrobienia a jednocześnie pysznie owocowa i  nie za bardzo słodka.  W moim domu zniknęła migiem i ledwo spróbowałam jeden mały kawałek. Zapraszam

Tarta ze śliwkami i bezą

Przepis na ciasto:

3 żółtka

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka – 2-4  łyżki,

4 łyżki cukru pudru,

Nadzienie:

½  kg śliwek – ja najbardziej lubię węgierki,

3 łyżki cukru,

Białka,

Szczypta soli

Wykonanie:

Do  większej miski przesiewamy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 2 lub 4 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu zawijamy ciasto w folię i wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki. Białka zostawiamy do ubicia z cukrem.

Śliwki myjemy i  drylujemy z pestek. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Następnie układamy na ciasto śliwki. Trzy białka   ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i kremową masę. Nakładamy pianę na śliwki.   Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni  i pieczemy około 40-45 minut..

Tarta ze śliwkami i bezą

Tarta ze śliwkami i bezą

komentarze 4

  1. Październik 10
    Odpowiedz

    Pięknie się prezentuje,śliwkowe marzenie!.Pozdrawiam.

  2. Październik 10
    Odpowiedz

    Beza i śliwki to wyjątkowo zgrany duet 🙂

    • Październik 10
      Odpowiedz

      Dziękuję za dobre słowa:) tak, beza i śliwka są pyszne. Pozdrawiam 🙂

    • Październik 12
      Odpowiedz

      Mi kojarzy się one nieco z pleśniakiem. A skoro tarta i nie za słodka to tym bardziej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *