Tarta z kremem budyniowym, bitą śmietaną i truskawkami

Jest to najlepsze lekarstwo na taką pogodę jaką mamy ostatnio za oknem. Nie dość, że jest kolorowe, z truskawkami to jeszcze nastraja super pozytywnie i oczywiście smakuje wybornie.

Zatęskniliśmy za takim, letnim klimatem i pomimo, że polskie truskawki są jeszcze drogie, postanowiłam wykorzystać hiszpańskie, nabyte drogą kupna w Lidlu.

Tym razem zrobiłam tartę z kremem budyniowym i bitą śmietaną i dołożyłam do tego truskawki. Mega pyszne ciasto.

DSC_0648 

DSC_0677

Składniki: (na dużą formę)

3 żółtka

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru pudru,

1/2 kostki masła

1 łyżka mleka

Krem:

2 szklanki mleka,

1 budyń waniliowy,

Łyżka mąki pszennej,

Łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajko,

Łyżka cukru

Bita śmietana:

250 ml  śmietanki kremówki(30%)

2  łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy (mały)

2 opakowania śmietan-fix ( zgodnie z proporcjami na opakowaniu)

Wykonanie:

Ciasto:  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni . Do miski przesiewamy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę mleka i zagniatamy ciasto ręcznie.  Formę na tartę smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę. Aby ciasto się nie podniosło w formie należy je nakłuć widelcem (lub użyć specjalnych groszków do pieczenia tarty). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.

Krem: W garnku gotujemy mleko, zostawiamy pół szklanki do rozrobienia z budyniem i mąką. W innej misce mieszamy pozostałe mleko z budyniem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i jajkiem ( najlepiej robić to trzepaczką) i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie wszystko , zmniejszamy ogień i gotujemy około 3 minut, mieszając cały czas. Krem studzimy.

Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.

Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy na pół sztywno, po tym czasie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix i ubijamy śmietanę aż zrobi się sztywna.

Gotowy krem budyniowy nakładamy na ostudzone ciasto, na to dajemy plasterki truskawek, następnie na to bitą śmietanę – dekorujemy truskawkami i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

 DSC_0652 DSC_0684

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 17 maja
    Odpowiedz

    piękna, kolorowa, zachęcająca czyli tarta idealna. To taka namiastka słońca w domu, bo to co za oknem to… No 🙂

  2. 17 maja
    Odpowiedz

    Mmm, prezentuje się niezwykle kusząco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.