Tarta z jabłkami

 Tarta z jabłkami to wspaniały, prosty i szybki deser. Wystarczy zagnieść  ciasto, dołożyć jabłka z cynamonem i do pieca. Podczas pieczenia takiej pyszności w domu pachnie cynamonem i od razu poprawia się nam nastrój. Ja dodałam jeszcze do upieczonej tarty karmel i to już dopełniło słodyczy i smaku. Koniecznie spróbujcie bo jest warta grzechu.

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

 

Przepis na ciasto:

2 żółtka

Szczypta soli,

1,5 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka – 2 łyżki,

pół szklanki cukru,

Nadzienie:

1 kg jabłek,

3 łyżki cukru,

1 cukier waniliowy,

Łyżka cynamonu,

1 opakowanie gotowego karmelu

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu zawijamy ciasto w folię i wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Jabłka myjemy i kroimy na małe ćwiartki. W misce mieszamy cukier, cukier waniliowy i cynamon.  Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Następnie układamy na ciasto jabłka, posypujemy je mieszanką z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 1/2 godz.

Po wyjęciu polewamy karmelem i czekamy aż się tarta ostudzi.

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

komentarzy 5

  1. Styczeń 4
    Odpowiedz

    Wygląda przepięknie!! Kocham tarty z jabłkami!! 🙂

  2. Styczeń 5
    Odpowiedz

    Mniaaam – wygląda bardzo apetycznie, a ten karmel na wierzchu cudo!:-)

  3. kuchnia_breni
    Styczeń 7
    Odpowiedz

    Cieszę się, że się podoba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *