Tarta z brokułami, pieczarkami i boczkiem

Tarta na kruchym, maślanym spodzie z nadzieniem z pieczarek, brokuła i boczku. Doskonała, aromatyczna, idealna na ciepło jak też na zimno. Zrobiłam ją dla moich gości na urodziny i wszyscy byli zachwyceni.

Już wam pisałam, że jestem wielbicielką wytrawnych tart. Można je robić z różnymi, ulubionymi dodatkami i zawsze się sprawdza na przyjęciach, imprezach  z kieliszkiem wina.

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 ½ szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę zimnej  wody

Farsz:

200 g pieczarek,

1 mały brokuł,

 1 duża czerwona cebula,

1 łyżeczka masła,

2 ząbki czosnku,

200 ml śmietany 18 %,

2 jajka,

Parę plastrów gotowanego boczku

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.

Pieczarki obieramy kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Brokuł myjemy i gotujemy 3 minuty, od momentu jak będzie wrzeć woda. Odcedzamy i studzimy.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem, następnie dajemy pieczarki, koszyczki brokuła, cebulę,  doprawiamy solą, pieprzem.

W innej misce lekko ubijamy  śmietanę z jajkami, dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem. Następnie wylewamy równomiernie na tartę. Na koniec dajemy plastry boczku.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min. Najlepsza jest ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.