Tarta na spodzie z mąki owsianej ze szpinakiem i pieczarkami

„I have a dream…” jak śpiewa ABBA. Ja też mam swoje malutkie marzenia: podróżować, smakować, poznawać nowe miejsca, mieć swoją malutka piekarnię gdzie będą powstawać pyszne chlebki, bułki, bagietki, tarty, tartoletki. Zapach pieczonego chleba, tart, które nadziewane są różnymi aromatycznymi produktami, to jest to co mnie buduje i sprawia dużo prostej radości.

Chleby i tarty to moje ulubione wypieki. Tarty wytrawne lubię bo za każdym razem wychodzą inne, kolorowe, o innym smaku. To wszystko zależy od tego co dodamy jako farsz do takiej tarty: pieczarki cukinię, szpinak, paprykę, por, różne sery, czosnek itd., można by dużo tego wymieniać.  Takie tarty mają też tą zaletę, że można je jeść na ciepło ale dobre są też na zimno. Można je przygotować na imprezę wcześniej a potem gościom odgrzać. Do pracy też są dobrym śniadaniem  lub lunchem.

Dzisiaj taka właśnie aromatyczna i kolorowa tarta ze szpinakiem, pieczarkami, z pysznym serem gruyere, który ma specyficzny lekko orzechowy smak i chilli. Spód zrobiłam z mąki owsianej, co dodało też ciekawego smaku całemu daniu.

Na imprezy karnawałowe, do wina będzie idealnym dodatkiem.

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 szklanki mąki owsianej,

15 dag masła,

3-4 łyżki zimnej wody,

1 jajko,

2 żółtka

Masa śmietanowo-szpinakowa:

500 g szpinaku,

750ml śmietany 12%,

150 g pieczarek,

100 g sera gruyere

3 jajka,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

1 papryczka chilli

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto na spód. Do miski wsypujemy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto  na 1/2 godz. do lodówki.

W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na tartę.

Szpinak myjemy. Na patelnię dajemy 2 łyżki oliwy, wyciśnięte ząbki czosnku, wymyty szpinak i dusimy  3 minuty. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.

Piekarnik nagrzewamy do tem. 190 stopni.

Do miski wlewamy śmietanę, 3 jajka, starty ser gruyere ,  sól, pieprz,  i widelcem ubijając mieszamy masę.

Formę smarujemy masłem,  rozwałkowujemy ciasto tak aby miało większą objętość jak forma do tarty, wykładamy ciasto do formy i formujemy do formy a następnie na ciasto  dajemy szpinak, wlewamy masę śmietanową i na koniec dajemy pokrojone w plasterki pieczarki i chilli. .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190  stopni ok. 50 min, z tym, że po 30 minutach nastawiamy piekarnik na funkcję pieczenia tylko spód.  Najlepsza jest ciepła a wręcz gorąca.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.