Tarta śliwki w czekoladzie

Wymyśliłam taką tartę, zastanawiając się co dobrego upiec ze śliwkami. Lubię śliwki w czekoladzie więc po chwili zastanawiania pomyślałam, że możną zrobić coś podobnego, co będzie równie dobrze smakować.

Wyszła pyszna, czekoladowa z rozpływającymi się, wypieczonymi śliwkami tarta. To moja propozycja na jesienny deser, który umili Wam pluchę i zimno w długie jesienne wieczory.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

ciasto:

3 żółtka,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

2 łyżki mleka,

2 łyżki cukru pudru

Krem czekoladowy

180 g gorzkiej czekolady,

500 g serka mascarpone,

4 jajka,

3 łyżki cukru pudru,

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Śliwki węgierki

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Przygotowujemy krem czekoladowy:

Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy, na wolnym ogniu czekoladę z 2 łyżkami mleka. Po rozpuszczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Do miski dajemy serek mascarpone, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy. Jak rozpuszczona czekolada ostygnie dodajemy ją do serka mascarpone i nadal miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż wszystko połączy się dokładnie. Śliwki myjemy, drylujemy z pestek. Masę przelewamy na ciasto do formy, nie do pełna i wkładamy śliwki – tyle ile lubimy. Ja dałam dość dużo. Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika. i pieczemy około 40 minut.

Tartę odstawiamy do ostudzenia i stężenia się kremu. Smacznego!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.