Tarta z masłem orzechowym, mascarpone i figami

Pyszna, delikatna i maślana tarta ze świeżymi figami, masłem orzechowym i serkiem mascarpone. Czyż to nie brzmi pysznie ?

Ciasto jest kruche, maślane i delikatne. Masło orzechowe nie ma cukru, jest lekko słone z kawałkami orzechów a ser mascarpone delikatnie słodki z nutą wanilii – do tego świeże figi ….. całość dała  rewelacyjny smak.

A o figach wyczytałam, że mają sporo witamin ( C, B1, B2, B6, PP) Bogate są w minerały:  żelazo, wapń, fosfor, magnez. Mają dużo żelaza więc wspomagają leczenie anemii. Wapnia też mają sporo co jest ważne przy osteoporozie.

W sklepach pojawiły się figi w dobrej cenie więc zachęcam do korzystania z ich dobrodziejstw w różnych wersjach – słodkich i wytrawnych.

dsc_0045

Składniki

ciasto:

3 żółtka,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

2 łyżki mleka,

1 łyżka cukru pudru

ser mascarpone – 500 g ,

3 łyżki cukru pudru,

1 mały cukier waniliowy

4 figi,

Masło orzechowe

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone i pokrojone w drobne kawałki), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę  mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.

Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder , cukier waniliowy i miksujemy.

Na ciasto smarujemy masło orzechowe, następnie wykładamy równomiernie mascarpone. Figi kroimy na plastry i układamy na krem – chłodzimy tartę w lodówce.

dsc_0055 dsc_0051

Jeden komentarz

  1. Wrzesień 8
    Odpowiedz

    Za figami wprost przepadam, taka tarta by mnie zachwyciła – jestem pewna! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *