Tarta idealna – z kremem waniliowym i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni.  Uważam, że rozpoczął się   najpiękniejszy i najlepszy sezon dla  wszystkich lubiących gotować dania z warzywami, lubiących piec ciasta i desery z sezonowymi owocami.  Stoły na straganach uginają się od naszych polskich warzyw i  owoców.  Truskawki to owoce szczególnie smaczne i kochane przez moją rodzinę.

Dziś proponuję tartę z kremem waniliowym i truskawkami. Trochę eksperymentuję z tymi kremami do tart ale ta wyszła szczególnie dobra. Moja rodzina orzekła, że jest to najlepsza wersja jaką do tej pory zrobiłam. Zapewniam was, nie ma nic lepszego. Idealnie delikatny, waniliowy krem, który w trakcie pieczenia 'pochłania’ truskawki, w połączeniu z ich słodkawo-kwaskowym smakiem rozpływa się w ustach i daje uczucie 'nieba w gębie’.

Przepis na ciasto – mała forma do tarty

1 żółtko,

Szczypta soli,

1 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłego mleka,

pół szklanki cukru

truskawki

Krem waniliowy

1 duża, słodka  śmietana – 30 %

wanilia – laska wanilii,

2 łyżeczki cukru waniliowego,

pół szklanki cukru pudru,

2 jajka,

Przygotowanie

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtko, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na  1/2 godz. do lodówki.

Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; do ubitej śmietany dodajemy laskę wanilii (przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.

Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy truskawki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około 1/2 godz.

Po wyjęciu czekam aż się tarta ostudzi i dekorujemy truskawkami i cukrem pudrem.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 15 czerwca
    Odpowiedz

    Wygląda niesamowicie! Dopisuję do listy: zrobić w najbliższym czasie.
    Pozdrawiam 🙂

  2. 15 czerwca
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie 🙂 i na czasie, bo z truskawkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.