Tagliatelle z cukinii ze szparagami i krewetkami

Szparagi, szczególnie zielone to moje ulubione warzywo. Czekam na nie z utęsknieniem a jak się pojawiają, to jem je tak często jak tylko można. Na śniadanie: do omletu, sadzonych jajek; na obiad, kolację.

Jak byłam ostatnio w Gospodarstwie Majlertów po pierwsze szparagi, to  widziałam też ten zachwyt u innych klientów. Jedna z Pań mówi do mnie: „ Ja to teraz będę jeść szparagi od rana do nocy, prawie będę nimi …. ale nie odpuszczę. Po to czekam cały rok na nie „ 😉

Na inaugurację sezonu szparagowego mam dla Was coś wyjątkowego. Makaron z cukinii, szparagi i krewetki – wszystko co uwielbiam w jednym daniu. Wierzcie mi, że będziecie wracać do tego dania bo jest wyśmienite.

 

Składniki na 2 porcje:

2 średniej wielkości cukinie,

Około 10  zielonych szparagów,

Limonka,

5  ząbków  czosnku,

12 dużych, świeżych krewetek ,

1 papryczka chilli,

1/3 szklanki białego wina,

Kilka listków świeżej kolendry,

3  łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku,

kilka łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie:

Krewetki czyścimy ze skorupek i myjemy. Wkładamy do miski i zalewamy oliwą, sokiem z limonki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy i zostawiamy na godzinę.

Cukinię myjemy i jeśli mamy specjalną maszynkę, to kroimy na makaron Tagiatelle. Ja nie miałam ale poradziłam sobie obieraczką do warzyw.

Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,  chilli pokrojone w plasterki, szparagi, wino i dusimy 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodajmy cukinię i dusimy około 2 minuty, mieszając wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni grillowej smażymy krewetki, dodajemy  do cukinii i szparagów, mieszamy.

Gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz, dodajemy listki kolendry i posypujemy startym parmezanem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.