Tacos z kurczakiem, cukinią i salsą pomidorową

Co prawda jesień pięknie nam się zaczęła ale ja wracam do mojego pobytu w Barcelonie. To miasto mnie zachwyciło, szczególnie stara część Barcelony, po prostu mnie urzekła. Miałam wspaniałego przewodnika zarówno po zabytkach, jak też po innych przyjemnościach Barcelony – w tym kulinarnych J

Jedliśmy, między  innymi tacos. Były bardzo dobre, jedne z dodatkiem krewetek, inne z kurczakiem. Starałam się uchwycić smak i zapach dodatków do tacos, co zmobilizowało mnie do zrobienia w domu podobnych. Wyszły smaczne.

Uwielbiam takie podpatrywanie różnych smaków a potem ich komponowanie po swojemu. Jak jestem w jakimś kraju, mieście i jem coś dobrego, regionalnego, to staram się smakować tak aby zgadnąć co tam dodano. Potem robię swoją wersję, oczywiście z różnym skutkiem 😉 ale zazwyczaj jest jadalne.

Te dzisiejsze tacos, szczególnie farsz to moja wersja tych jedzonych w Barcelonie. Mam nadzieję, że wam posmakuje.

DSC_0020

Składniki

Pierś kurczaka średniej wielkości,

Sól, pieprz,

1/3 łyżeczki chilli,

Oliwa,

Łyżka sosu sojowego,

Sok z ½ cytryny,

2 ząbki czosnku,

Olej rzepakowy do smażenia,

1 duża papryka,

1 mała cukinia,

½ łyżeczki oregano,

Placki tacos – jeśli chcecie przyrządzić własne zapraszam po PRZEPIS

Salsa pomidorowa:

2 – 3 pomidory,

2 ząbki czosnku,

1 świeża papryczka chilli

1 mała czerwona cebula,

Sok z 1 limonki,

Sól, pieprz,

Łyżka oliwy,

Wykonanie

Placki tortilli przygotowujemy z przepisu (klik)

Salsa pomidorowa. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę, dajemy do miski. Cebulę i czosnek również kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorków, podobnie robimy z papryczką chilli. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy oliwę, sok z limonki i mieszamy. Dajemy do lodówki do schłodzenia.

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kwadraty. Paprykę przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, myjemy i kroimy w paski.

Do miski dajemy oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy, wyciśnięte ząbki czosnku.  Do takiej zaprawy dajemy pokrojonego kurczaka i pól godziny marynujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i dajemy kurczaka, paprykę i smażymy na średnim ogniu około 7 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Posypujemy solą, pieprzem, oregano i grillujemy na patelni.

Na ciepłe jeszcze placki nakładamy porcję 5-6 kawałków kurczaka, paprykę, grillowaną cukinię, dodajemy salsę i zwijamy na pół.

 DSC_0026-001 DSC_0018

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.