Szybki chlebek z ziarnami

Taki chlebek zrobiłam na warsztaty z pieczenia chleba i zrobił on sporą furorę wśród kosztujących moje chlebki.

Znaleźli się tacy, którzy piekli go w trakcie warsztatów i byli mocno zdziwieni, że jest tak prosty i szybki do zrobienia. Miesza się w misce wszystkie składniki sypkie, potem dodaje wodę, jajka od szczęśliwych kur i piecze w foremce.

Chlebek pachnie ziołami prowansalskimi i rewelacyjnie smakuje z oliwą, suszonymi pomidorami lub po prostu z masłem.

DSC_0016

Składniki

2 szklanki mieszanych otrębów – owsianych, pszennych, żytnich,

1 szklanka płatków mieszanych – orkiszowych, jęczmiennych,

4 łyżki pestek słonecznika,

1 łyżka ziaren siemienia lnianego,

Łyżeczka ziół prowansalskich,

Łyżeczka soli,

Łyżeczka kminku,

2łyżki ziaren sezamu,

2 jajka,

1 szklanka wody gazowanej,

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

W misce mieszamy wszystkie składniki sypkie, następnie dodajemy jajka, wodę i mieszamy. Foremkę smarujemy olejem, posypujemy otrębami i wykładamy masę do foremki.

Można chlebek posypać jeszcze ziarnami dyni. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 – 40 minut . Gdy lekko przestygnie wyjmujemy z formy i suszymy na kratce.

DSC_0025 DSC_0013

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 22 lutego
    Odpowiedz

    Właśnie się piecze 🙂 Jestem ciekawa co z tego wyjdzie 🙂

  2. Brenia
    22 lutego
    Odpowiedz

    🙂 to proszę daj znać jak wyszedł ..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.