Szybka przekąska z plastrów bakłażana i warzyw

Szybka i prosta w wykonaniu  przekąska a nawet można powiedzieć warzywna kanapka z bakłażana i warzyw.

Bakłażan w tym okresie jest dobry, polski i warto wykorzystać go do różnych dań.

Moje kanapki były z pomidorem, cebulką, bazylią, chilli  i zapieczone z miękką mozarellą ale  można  dowolnie układać sobie na takiej kanapce różne warzywa – co tam lubimy.

Wzięłam je do pracy i było to super drugie śniadanie do pracy – lekkie, zdrowe i trochę fikuśne.

Takie kanapki bakłażanowe mogą być pyszną przekąską do wieczornego spotkania z Przyjaciółmi- przy winie.

dsc_0383

Składniki:

1-2 bakłażany średniej wielkości,

2 pomidory,

Świeże listki bazylii,

1 cebula szalotka,

Papryczka chilli,

Ser mozarella w kulce

Wykonanie

Bakłażan myjemy, kroimy w podłużne plastry ( średniej grubości), solimy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę zgromadzoną na bakłażanie. Układamy plastry w naczyniu żaroodpornym. Pomidory myjemy i kroimy w plastry, podobnie robimy z cebulą, papryczką chilli. Świeże listki bazylii kroimy w paseczki.

Mozarellę kroimy w plastry.

Układamy na plastrach bakłażana pomidory, cebulkę, bazylię i papryczkę chilli – doprawiamy solą, pieprzem i na koniec układamy plastry mozarelli. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 20, 30 minut.

dsc_0366 dsc_0363

komentarze 2

  1. Viola
    Wrzesień 30
    Odpowiedz

    Witam,
    jaki to ma być ser mozzarella: do zapiekania czy na sałatkę z pomidorami i bazylią?
    Jestem fanką Pani przepisów z bakłażanami.
    Pozdrawiam
    Viola

  2. Brenia
    Październik 2
    Odpowiedz

    🙂 ja dodałam ser mozarella miękki, jak do sałatki. Dziękuję i pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *