Szybka pizza z jarmużem i pieczoną papryką

Na taką wiosenną pizzę miała ochotę Ania. Dla mnie to nie jest ani czasochłonne ani skomplikowane więc powstała pizza z jarmużem i pieczoną papryką. Pieczoną paprykę przygotowuję sama bo lubię ją dodawać do różnych potraw: kanapek, past, sałatek…itd. A domowa pizza jest pyszna, z ulubionymi dodatkami i smakuje wybornie.

Jeśli ktoś myśli, że przygotowanie pizzy jest czasochłonne i trudne, to zachęcam do wypróbowania z mojego przepisu.

Do domowej pizzy daję różne dodatki, które urozmaicają jej smak. Tym razem zrobiłam z jarmużem i moją ulubioną pieczona papryką.

pizza z jarmużem

Składniki na ciasto:

2  szklanki mąki pszennej,

szczypta soli,

szczypta cukru

5 dag drożdży

szklanka  ciepłej wody,

 2 łyżki oliwy,

20 dag sera mozarella,

Świeży jarmuż,

Pieczona papryka,

Sos pomidorowy:

Mały karton sosu pomidorowego,

Łyżeczka oregano, sól, pieprz

Wykonanie:

Sos pomidorowy:

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przyprawiamy i sos gotowy.

Ciasto:

W misce mieszamy do rozpuszczenia drożdże z 2 łyżkami letniej wody. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, rozpuszczone drożdże, oliwę i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto  ręcznie około 5 min. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne podsypujemy mąką tak aby było sprężyste. Formę na pizzę/blachę obsypujemy mąką . Ciasto po wyrobieniu – w tej proporcji wychodzi na dwie pizze okrągłe lub na dużą blachę do pieczenia. Wałkujemy i wykładamy na formę/blachę.

Na wyłożone ciasto nakładamy sos pomidorowy. Następnie nakładamy świeże gałązki jarmużu ( dość gęsto), kawałki pieczonej papryki, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy startym serem mozarella.

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Do nagrzanego wkładamy ciasto z farszem i pieczemy do 15 min.

pizza z jarmużem-003

pizza z jarmużem-001

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *