Szparagi duszone na maśle z caprese

 

Piękne słońce, ciepło, to aż chce się żyć. W takie dni chętnie szukamy dań lekkich, z warzywami i prostych do zrobienia.

Dzisiaj takie właśnie danie z polskimi szparagami, łatwe i szybkie do zrobienia.

Szparagi wcześniej lekko dusimy na maśle, z dodatkiem czosnku, chilli i białego wina. Potem wszystko zapiekamy do roztopienia się sera.

 

Składniki na 2 porcje:

Pęczek  zielonych szparagów,

4  ząbki  czosnku,

1 papryczka chilli,

1/3 szklanki białego wina,

2  łyżki masła

sól i pieprz do smaku,

pomidory,

mozarella,

świeże listki bazylii,

Przygotowanie:

Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,  chilli pokrojone w plasterki, szparagi, wino i dusimy 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podduszone szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy plasterki pomidorów, naprzemiennie z plasterkami sera i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanych do 180 stopni.

Podajemy ze świeżymi listami bazylii.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *