Szaszłyki z piersi kurczaka w aromatycznej jogurtowej zaprawie

Nie wiem czy macie takie same obserwacje, że ostatnimi laty nie ma wiosny. Z zimna robi się od razu lato z temperaturą 20-25 stopni. Ubrania zimowe zamieniamy od razu na letnie. Oczywiście można powiedzieć, taki mamy klimat. Ja lubię wiosnę i trochę mi żal, że nie ma takiego łagodniejszego przejścia z zimy. Ale najważniejsze, że zrobiło się ciepło.

Skoro zrobiło nam się ciepło i słonecznie – prawie lato, to czas pomyśleć o daniach na grilla. Majówka za niedługo więc będziemy szukać pomysłów na fajne dania na piknik, na działkę.

Dzisiaj mam propozycję na aromatyczne szaszłyki z piersi kurczaka. Zamarynowałam je w gęstym jogurcie naturalnym z dodatkiem kuminu, przyprawy sumak, czosnku. O przyprawie sumak już Wam pisałam, że kupiłam ją w związku przepisami z książki pt. „ Persiana”. Ma lekko kwaskowaty smak więc idealnie  nadaje się do różnych dań , np. z mięsa.

Szaszłyki podałam  na wiosennej,  kolorowej  sałacie. Do tego zrobiłam sos.

Bardzo kolorowe i pyszne danie nie tylko na gill w ogrodzie.

Składniki:

2 piersi  kurczaka z wolnego wybiegu,

3 ząbki czosnku,

Łyżeczka przyprawy sumak,

Łyżeczka kuminu,

5 łyżek jogurtu naturalnego, greckiego,

oliwa z oliwek,

sól, świeżo zmielony pieprz ,

Sos jogurtowy:

200 ml gęstego, naturalnego jogurtu ,

2 ząbki czosnku,

Papryczka chilli,

Łyżeczka przyprawy sumak,

Sól, pieprz

Sałatka:

Mieszanka sałat,

Pomidor,

Truskawki,

Sok z 1 limonki,

Czerwona cebula,

Sól, pieprz,

oliwa

Wykonanie

Przygotowujemy marynatę.

Do miski dajemy jogurt, oliwę, wyciśnięte ząbki czosnku, kumin, sumak, sól, troszkę chilli w proszku, i wszystko mieszamy.

Piersi kurczaka kroimy w paski średniej szerokości,  doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy około  godziny.

Przystępujemy do formowania szaszłyków. Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju a następnie nadziewamy na nie mięso . Układamy na grillu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w piekarniku,  na funkcji grill około 20 minut. Odwracamy od czasu do czasu szaszłyki.

W między czasie przygotowujemy  sałatkę i sos .

Mieszankę sałat myjemy, suszymy, dodajemy pokrojone w paski pomidory, pokrojone w kawałki truskawki, cebulę pokrojoną w piórka, skrapiamy sokiem limonki, oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.

Sos. W miseczce mieszamy jogurt, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, na wierzchu posypujemy sumakiem, dodajemy paski chilli i polewamy oliwą.

Podajemy szaszłyki na sałacie, skrapiając je sokiem z cytryny,  z sosem.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *