Szaszłyki z piersi kaczki z jabłkami

W trakcie ostatniego pobytu w Przemyślu zrobiłam przepyszne szaszłyki z piersi kaczki z jabłkami. Wszyscy miłośnicy mięsa z kaczki będą usatysfakcjonowani takimi szaszłykami.

Mięso kaczki to moje ulubione więc postanowiłam je wykorzystać do lubianych przez nas szaszłyków. Ważne jest to aby mięso było w marynacie dość długo bo wtedy dobrze skruszeje. Marynata jest aromatyczna z dodatkiem czerwonego wina, startego imbiru, skórki z pomarańczy i ziół. Mięso bardzo fajnie nabiera aromatów a wino powoduje, że mięso szybko będzie miękkie.

Gotowe paski mięsa nadziewamy w ten sposób, że na przemian z kawałkiem jabłka przekładamy mięso. Jabłka podobnie jak mięso doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Takie połączenie daje nam gwarancję pysznego dania z grilla. Sezon grillowany przed nami więc koniecznie spróbujcie takie szaszłyki.

Jeśli myślicie, że jest to pracochłonne to zaręczam, że radość z jedzenia takiego dania będzie nieporównywalnie większa.

DSC_0572

Składniki:

2 piersi z kaczki,

4 twarde, kwaskowate jabłka,

½ szklanki czerwonego wina,

2 ząbki czosnku,

Łyżeczka tartego imbiru,

Skórka z pomarańczy,

Sok z ½ pomarańczy,

2 łyżki oliwy z oliwek,

Łyżeczka pokrojonego świeżego tymianku,

Łyżka suszonego majeranku,

Sok z   cytryny

Wykonanie

Przygotowujemy marynatę.

Pomarańczę dokładnie myjemy a następnie sparzamy we wrzątku. Jak ostygnie ścieramy na tarku skórkę – tylko pomarańczową i wyciskamy z połowy sok.

Do miski dajemy oliwę, wino, wyciśnięte ząbki czosnku, starty imbir, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, świeży tymianek, łyżeczkę suszonego majeranku i wszystko mieszamy.

Z piersi kaczki usuwamy skórę, przecinamy mięso w poprzek a następnie wzdłuż i jeszcze na pół tak aby powstały paski.

Tak przygotowane paski mięsa doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do marynaty. Trzymamy dość długo, najlepiej całą noc.

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasiona i przekładamy do miski. Tak przygotowane jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą , pieprzem i suszonym majerankiem.

Teraz przystępujemy do formowania szaszłyków. Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju a następnie nadziewamy na nie na przemian kaczkę i jabłka. Układamy na grillu i obsmażamy.

 DSC_0567-001 DSC_0560

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.