Suflet czekoladowy

Nie znam nikogo kto nie skusiłby się na pyszny deser czekoladowy. Ten suflet jest szybki do zrobienia, delikatny bo bez mąki i masła a przygotowuje się go w mig.

A pomysł na suflet wziął się stąd, że nie miałam którejś niedzieli czasu na przygotowanie ciasta a było duże zapotrzebowanie na deser. W domu była gorzka czekolada i śmietanka 30 %.

Pomysł na taki suflet znalazłam w Moich Wypiekach. Był to strzał w dziesiątkę. Suflet jest delikatny, taka czekoladowa pianka. Pycha. Do tego podałam kawałki świeżej gruszki, która dodała świeżego smaku sufletowi. Koniecznie wypróbujcie…

DSC_0203

Składniki

150 g gorzkiej czekolady,

90 ml śmietanki 30 %,

3 jajka,

2 łyżki cukru,

Szczypta soli

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Przygotowujemy foremki do pieczenia o wielkości 180 ml każda. Smarujemy je dokładnie masłem i podsypujemy delikatnie cukrem.

Czekoladę kroimy na drobne kawałki.

W garnku zagotowujemy śmietanę z cukrem i zaraz po rozpuszczeniu cukru i po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dajemy natychmiast czekoladę i zostawiamy na chwilę ( około 2 minut) aby się rozpuściła. Po tym czasie mieszamy aż powstanie gęsty sos czekoladowy. Odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, do czasu aż białka będą lekko sztywne. Następnie część białek , tak ze 3 łyżki dajemy do wystudzonego sosu czekoladowego i mieszamy aby rozrzedzić sos. Następnie dodajemy resztę białek i delikatnie ale nie długo mieszamy do połączenia składników.

Masę przelewamy do wysmarowanych wcześniej foremek – do pełna i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po pół minucie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni ( ja dałam termoobieg) i pieczemy około 15 – 20 minut. Z termo obiegiem 15 bez 20 minut.

Gorące suflety podajemy posypane cukrem pudrem i np. z kawałkami gruszki.

DSC_0161 DSC_0199

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *