Souvlaki – Σουβλάκι

Dzisiaj zapraszam was na wycieczkę do Grecji. A jak już tam jesteśmy to koniecznie trzeba spróbować dań pachnących Grecją.

My jak byliśmy w Grecji ( 2 razy) to zajadaliśmy się tamtejszymi daniami – sałatką grecką, suvlakami itd.., szczególnie, że mój brat , na zaproszenie którego byliśmy, pracował w knajpie i wybierał dla nas pyszne greckie specjały.

Souvlaki przygotowuje się najczęściej z mięsa wieprzowego ( najlepiej karkówki) ale również z drobiowego.

Mięso marynuje się wcześniej w marynacie z dodatkiem ziół, czosnku, soku z cytryny i nadziewa  na szpadkę. Zioła do mięs to ważny dodatek i w Grecji można kupić wiele mieszanek ziołowych do mięs.

Suvlaki piecze się na ruszcie i podaje na talerzu lub w chlebku pita z sosem tzaziki.

DSC_0142aa

Składniki

1 /2 kg karkówki w plastrach, umytej i osuszonej, pokrojonej w grubsze paski

sok z 2 cytryn

4 ząbki czosnku- wyciśnięte

300 ml oliwy z oliwek

½  łyżeczki chilli,

Łyżeczka suszonego oregano,

3 gałązki świeżego tymianku, umytego, posiekanego,

Parę listków świeżej mięty, umytej, posiekanej

świeżo mielony pieprz

sól

Wykonanie

Przygotowujemy marynatę.

Do naczynia żaroodpornego dajemy sok z cytryn, posiekane ząbki czosnku oraz oliwę z oliwek. Następnie dodajemy paprykę ostrą w proszku, oregano, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty. Marynatę doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

Umyte i osuszone plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy w wodzie).

Souvlaki trzymamy w marynacie, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C (grill).

Patelnię grillową nagrzewamy z odrobiną marynaty do souvlaków.

Na gorącej patelni smażymy suvlaki, po 3-4  minuty z każdej strony. Następnie  zdejmujemy je z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, wcześniej rozgrzanego. Grillujemy około 20 minut, obracając od czasu do czasu suvlaki. Podajemy z tzatzikami.

 DSC_0149a

DSC_0143a

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.