Smarowidło do chleba z karkówki

Wiem, że może co niektórzy są już na diecie przed latem ale w końcu mamy karnawał i możemy sobie pozwolić na małe szaleństwa kulinarne. Smarowidła do mojego domowego chleba to coś co lubię wyjątkowo. Robię je z różnych składników, z różnymi dodatkami. Lubię te w wersji wegetariańskiej z fasoli, humus, z cukinii, bakłażana itd. Ale od czasu do czasu pozwalam sobie na małe szaleństwo i wtedy robię smalczyk według przepisu mojego taty albo smarowidła z mięsa. Są bardzo dobre do kanapek i grzanek z różnymi dodatkami : ogórki kiszone, grzybki marynowane, sałatki, cebula marynowana, papryczką chilli itp.

Dzisiaj propozycja na takie smarowidło z mięsa wieprzowego karkowego. Karkówka ma tą zaletę, że jest z dodatkiem tłuszczu więc po upieczeniu mięso jest wilgotne i soczyste.

Mięso wcześniej marynujemy w przyprawach a następnie długo pieczemy w niskiej temperaturze. Mieszanka ziół razem z czosnkiem daje mięsu wspaniały aromat i smak. Dodatkowo pieczona z cebulą i liściem laurowym a następnie wymieszana daje niesamowity smak smarowidłu. Jeśli planujecie imprezę, to takie smarowidło sprawdzi się idealnie do chleba a jak jeszcze dodacie różne dodatki : ogórki kiszone, grzybki, sałaty, sos z majonezu, ser, cebulę pikantną i co tam jeszcze lubimy to będą pyszne kanapki dla gości. Można te wszystkie składniki dać do odrębnych miseczek i każdy może sam sobie komponować kanapki. Można też podgrzać chleb z serem mozarellą i wtedy będą ciepłe grzanki z takim smarowidłem. Do dzieła moi drodzy.

Składniki

1 kg karkówki wieprzowej,

1 ½ łyżeczki soli,

½ łyżeczki pieprzu,

Łyżka sosu sojowego,

2 średnie cebule,

2 liścia laurowe,

Tymianek, oregano, majeranek, kminek – wszystko razem duża łyżka

3 ząbki czosnku,

½ łyżki pieprzu Cayenne,

3 łyżki oliwy,

Wykonanie

Mięso myjemy i suszymy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przyprawy ( tymianek, oregano, majeranek, kminek, pieprz Cayenne, wyciśnięty czosnek) ucieramy w moździerzu. Dolewamy sos sojowy i oliwę i mieszamy wszystko. Taką mieszanką nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie przekładamy mięso do garnka, sos wlewamy do środka, podlewamy jeszcze wodą ( około pół szklanki) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i pieczemy około 4-5 godzin. Po około 2 godzinach dodajemy pokrojone w talarki cebule i liście laurowe i jeśli jest mało sosu, to dolewamy jeszcze wody, pieczemy nadal pod przykryciem. Im dłużej pieczemy w małej temperaturze tym lepsze będzie mięso – delikatne i kruche.

Ciepłe jeszcze mięso rozdrabniamy na małe kawałeczki. Przekładamy kawałki mięsa na do garnka i mieszamy z sosem cebulowym . Przechowujemy w słoiczku w lodówce.

Doskonałe smarowidło do chleba.

Jeden komentarz

  1. Lucia
    Styczeń 24
    Odpowiedz

    Piekny wpis. Szczerze sie wzruszylam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *