Śledzie w oleju rzepakowym i tatar ze śledzia

Jak pisałam już nie raz, śledź jest wdzięcznym „tworzywem kulinarnym” i może być spożywany „solo” jak i w przeróżnych konfiguracjach. Z racji tego, że zrobiło się dużo chłodniej namiętnie przygotowujemy w domu śledzie, by później tworzyć z nich różne przekąski. Tym razem powstał tatar ze śledzia według podstawowego przepisu na tatra z wołowiny.  Podstawą dobrego tatara są przygotowane wcześniej śledzie w oleju rzepakowym .  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego dla własnego zdrowia warto jest go często używać w kuchni.

Taki tatar można przygotować na chłodne dni lub na świąteczny stół. 🙂

tatar ze śledzia

Składniki:

Baza:

4 płaty śledziowe,

Olej rzepakowy

Liść laurowy

Ziele angielskie

Pieprz czarny cały

Sok z cytryny

Mleko do namoczenia śledzi

Pozostałe składniki:

3 korniszony

kilka grzybów marynowanych

mała cebula, najlepiej biała

3 łyżeczki kaparów

sok z połowy cytryny

sól, pieprz

3 łyżeczki musztardy francuskiej

 Wykonanie:

Bazę śledziową można przygotować do kilku dni wcześniej. Do jednego naczynia wlewamy pół na pół mleko z wodą  i moczymy w nim śledzie ok. 2h. Nastepnie płuczemy je w czystej wodzie i kroimy na małe porcje. Do słoiczka wkładamy warstwami śledzie, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Tak przygotowane śledzie podlewamy sokiem z cytryny i olejem rzepakowym (tak by przykryć całość).

Śledzie kroimy w niedużą  kostkę,  cebulę i korniszony i grzybki  siekamy  drobno. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia , mieszamy, przyprawiamy do smaku.  Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby składniki wymieszały się i wymieniły smaki i aromaty. Podajemy z ciemnym chlebem i kieliszkiem schłodzonej wódki.

tatar ze śledzia

tatar ze śledzia

komentarze 2

  1. makówka
    Grudzień 8
    Odpowiedz

    Jakiego oleju używasz do śledzi? Słyszałam różne opinie, ale sama sięgam po rzepakowy, bo ponoć jest najzdrowszym z olejów ze względu na swój skład tłuszczowy.

    • Brenia
      Grudzień 8
      Odpowiedz

      ja najczęściej, do śledzi używam oleju rzepakowego bo jest dobry i zdrowy. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *