Śledzie w majeranku i czosnku

Wraz z nadchodzącą wiosną i ciepłem, powoli kończy się u nas sezon na śledziki. Sezon śledzikowy zaczynamy  wraz z pierwszymi chłodnymi dniami a kończymy wraz pierwszymi cieplejszymi promieniami słońca. Za chwilę będą u nas królować na stole warzywa w różnej postaci, sałatki, lekkie przekąski. itd.

Na zakończenie sezonu śledziowego chcę podzielić się z wami pomysłem na śledziki w majeranku i czosnku – dziwne połączeniu powiecie – zaręczam jest niesamowicie smaczne i aromatyczne. Pierwszą porcję   zrobiłam na próbę czy będzie wszystkim smakować i  co? oczywiście musiałam dorabiać parę porcji. Tak jak wam już pisałam robię najpierw bazę śledziową a dopiero potem wymyślam z czym je podać. W zasadzie cała ostatnia baza śledziowa została zjedzona  w takiej właśnie postaci.

Składniki

baza śledziowa 

2 łyżki majeranku,

3 ząbki czosnku,

sok z cytryny,

olej

 Wykonanie:

Śledziki wykładamy na półmisek i skrapiamy sokiem z cytryny.

W misce mieszamy majeranek, olej, wyciśnięty czosnek. Całość nakładamy na śledzie. Dobrze jest to wcześniej zrobić aby wszystkie składniki się dobrze ze sobą wymieszały.

Polecam, rewelacja

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 20 kwietnia
    Odpowiedz

    baaaardzo lubię śledzie:) z czosnkiem również. trafiłaś więc w moje smaki idealnie 🙂

  2. kuchnia_breni
    20 kwietnia
    Odpowiedz

    cieszę się i polecam takie śledziki w takim razie 🙂

  3. 14 listopada
    Odpowiedz

    uwielbiam tak zrobione śledzie, sa przepyszne i do tego delikatne, aromatyczne, przesiąknięte czosnkiem, pyszności!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.