Śledzie układane warstwowo z marynowanymi buraczkami, jabłkiem, papryczką chilli

Śledzie układane warstwami w słoiczku z różnymi dodatkami to smaczna przekąska na różne okoliczności i imprezy. Można je układać z takimi dodatkami, jakie lubimy: jabłka, buraczki, cebulka, korniszony, gotowane ziemniaki, gotowane jajka…. Co tam lubimy.

Ja swój słoiczek zrobiłam z marynowanymi buraczkami, cebulką, jabłkiem, pikantną, marynowaną papryczką. Teraz poleżą do Sylwestra, nabiorą smaków i będą pyszną przekąską w sylwestrową noc.

dsc_0083

Składniki:

 śledzie a’la matjas  (z bazy wcześniej przygotowanej)

2 cebulki szalotki,

2 marynowane buraki z zalewy ziołowej ( link do przepisu)

2 jabłka kwaśne,

2 papryczki chilli marynowane,

Sól, pieprz,

Olej rzepakowy,

Wykonanie:

Śledzie kroimy w kawałki,  cebule kroimy w plasterki. Buraczki również kroimy w plasterki. Marynowaną papryczkę chilli też kroimy w małe kawałki.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.

Do słoika układamy warstwami: śledzie, cebulkę, buraczki, jabłko, papryczka chilli i powtarzamy warstwy. Po każdej warstwie posypujemy solą i pieprzem. Na koniec zalewamy olejem rzepakowym i zostawiamy na 2-3 dni aby wszystko się przegryzło.

dsc_0093 dsc_0086

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *