Śledzie na różne sposoby

Zbliża się środa popielcowa więc myślę, że przepisy na śledzie każdemu mogą się przydać. Razem z mężem przygotowujemy tzw. Bazę do różnego rodzaju śledzi.

Baza śledziowa:

Filety śledziowe płaty

Olej

Liść laurowy

Ziele angielskie

Pieprz czarny cały

Sok z cytryny

Mleko do namoczenia śledzi

Do jednego naczynia wlewamy pół na pół mleko z wodą  i moczymy w nim śledzie ok. 2h. Nastepnie płuczemy je w czystej wodzie i kroimy na małe porcje. Do słoiczka wkładamy warstwami śledzie, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Tak przygotowane śledzie podlewamy sokiem z cytryny i olejem. Tak przygotowaną bazę śledziową przechowujemy w lodówce.

 

  1. Pierwsza propozycja to śledzie z gruszką w zalewie octowej, którą przygotowujemy wczesniej:

1 kg twardych gruszek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki octu

1 szklanka wody

1 łyżeczka cynamonu

Gruszki obieramy, kroimy w kawałki, usuwając gniazda nasienne. Wodę zagotowujemy z cukrem i octem i gotujemy ok 5min. Wsypujemy łyżeczkę cynamonu do smaku. Gruszki układamy w słoiku i zalewamy przygotowaną zalewą.

Jedną, dwie cebule kroimy w drobną kostkę, zasalamy i odkładamy by zmiękła. W miseczce przygotowujemy sos:

2  łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu

? łyżeczki cukru

Posoloną cebulkę odciskamy i mieszamy z sosem. Na półmisek wykładamy śledzie (tzw. Bazę śledziową) następnie nakładamy na nie cebulkę w sosie i pokrojone w małe plasterki gruszki w zalewie. Całość lekko skrapiamy cytryną. Są aromatyczne i pyszne.

 

2.  Druga propozycja to śledzie z suszonymi pomidorami. Przygotowujemy cebulkę jak wyżej. Na półmisek wykładamy śledzie, które solidnie skrapiamy cytryną, następnie wykładamy odciśniętą cebulę. Na całość wykładamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Polewamy olejem oraz posypujemy grubo mielonym pieprzem ziołowym.

komentarze 2

  1. Uwielbiam śledzie, obie propozycje jak najbardziej mi pasują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *