Śledzie marynowane w sosie jogurtowo-jagodowym

Śledzie wcześniej marynowane, w sosie z  gęstego jogurtu greckiego lub śmietany 18 % z dodatkiem borówki amerykańskiej, cynamonu i rozmarynu to moja śledziowa propozycja na świąteczny stół. Są bardzo ciekawe w smaku bo wcześniej zamarynowane mają ostrzejszy smak a dodane do aromatycznego sosu z jogurtu ( można  dać kwaśną śmietanę jako ktoś lubi), majonezu, cynamonu, rozmarynu i borówki dostają wyjątkowego, można powiedzieć świątecznego smaku.

Składniki na marynatę:

3-4 płaty śledzi,

Szklanka cukru,

2 szklanki wody,

½ szklanki octu spirytusowego 10 %,

3 ziarna ziela angielskiego,

2 liście laurowe

Czerwona cebula

Sos :

200 ml jogurtu greckiego,

3 łyżki majonezu,

Gałązka rozmarynu,

½ szklanki borówki amerykańskiej,

Łyżeczka soli,

Płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Śledzie moczymy jeśli są zbyt słone w wodzie około 2 godzin.

Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w paski. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, liście laurowe, ziele angielskie. Jak woda będzie wrzała i cukier się rozpuści,  dodajemy ocet, cebulę i zagotowujemy 2 minuty. Studzimy marynatę. Śledzie przekładamy do słoika i zalewamy wystudzoną marynatą. Przechowujemy w marynacie przynajmniej 2  dni w lodówce.

Przygotowujemy sos. W misce mieszamy jogurt, majonez, sól, parę igieł rozmarynu ( pokrojonych drobno), cynamon i 3 łyżki marynaty. Borówki amerykańskie jeśli są mrożone, ja takie miałam, odmrażamy i delikatnie widelcem je rozdrabniamy. Dodajemy do sosu i mieszamy.

Śledzie kroimy w mniejsze plasterki, zalewamy sosem i przechowujemy w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.