Śledzie z czerwoną cebulą, kaparami i tymiankiem

Oj jak dawno nie było u mnie śledzi na blogu. Dzisiaj nadrabiam bo  jestem ich wielką miłośniczką. Jak ktoś mnie pyta co ze słodyczy lubię, to oczywiście, że śledzie.

Przerwę na śledzie robię sobie w lecie bo wtedy jadam dużo sezonowych, świeżych warzyw a jeśli ryba, to grillowana lub smażona. Ale jak nastają chłody to wracam do śledzi.

Teraz już mam w lodówce tzw. bazę śledziową i jak tylko mam ochotę, to robię sobie lub dla gości śledzie w różnych smakach.

Marynowane kapary to mój ulubiony dodatek do ryb. Tym razem dodałam je do śledzi. Jest jeszcze czerwona cebula, pokrojona w kostkę, suszony tymianek i sok z limonki. Bardzo smaczne śledzie z tego wyszły.

dsc_0336 dsc_0348

Składniki:

3- 4  śledzie a’la matjas  (z bazy wcześniej przygotowanej albo gotowe majtasy w oleju)

1 cebula czerwona,

2-3  łyżeczki marynowanych kaparów,

Łyżeczka suszonego tymianku,

Sok z limonki,

Olej,

Wykonanie:

Śledzie kroimy w kawałki,  cebule kroimy w kostkę. W misce mieszamy cebulę z tymiankiem, olejem i sokiem z limonki. Następnie przekładamy śledzie do miski, dodajemy kapary mieszanką olejową i mieszamy delikatnie. Przekładamy do słoika i zostawiamy w lodówce na około ½ dnia aby składniki się „przegryzły” .

Gotowe wykładamy na kromki domowego pieczywa i mamy pyszne kanapki śledziowe.

dsc_0363-001 dsc_0343

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 24 listopada
    Odpowiedz

    Od samego patrzenia mnie naszła ochota na śledzika na raz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.