Sernik z kremem chałwowym i truskawkami

Ten sernik upiekła z okazji przyjazdu mojej przyjaciółki, która jest wielką miłośniczką takich wypieków. Z drugiej strony miałam sporo prawdziwej chałwy przywiezionej prosto z Ukrainy przez znajomą mi osobę. Był to idealny pretekst do przygotowania kremu chałwowego, który z sernikiem i truskawkami świetnie się skomponował.

 

Składniki:

Masa serowa:

1 kg twarogu śmietankowego

8 jajek

1 szklanka cukru,

Małe opakowanie śmietanki 30 %,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 cukier waniliowy,

Spód sernika

Szklanka wiórków kokosowych,

½ kostki masła,

Łyżka maki ryżowej,

Łyżka cukru

Krem chałwowy

250 g serka mascarpone,

100 ml śmietanki 30 %,

200 g chałwy

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i rozdrabniamy . Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy wiórki i dajemy do schłodzenia do lodówki

Przygotowujemy krem chałwowy

Chałwę rozdrabniamy na małe kawałki. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnioną chałwę i zagotowujemy, mieszając do czasu aż chałwa się rozpuści. Powinien być lekko gęstawy krem. Wstawiamy go do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przygotowujemy masę serową.

Do miski dajemy zmielony ser, cukier, cukier waniliowy, śmietankę  i  mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę wyłożoną wiórkami.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy ok 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 70 minut.

Wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim sernik do ostudzenia na ok. 30-40min. Po tym czasie uchylamy piekarnik  i studzimy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, można także wstawić je na noc do lodówki aby stężało.

Serek mascarpone ucieramy razem z wystudzona mocno masą chałwową. Na wystudzony sernik nakładamy krem chałwowy , posypujemy wiórkami i dodajemy truskawki.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *