Sernik jagodowy na zimno

 

Na gorące, letnie dni najlepsze są zimne desery i ciasta. Sernik na zimno jest takim ciastem, który jest najlepszy na gorące niedzielne popołudnie. Do tego np. małe espresso lub mrożona kawa.

Ja zrobiłam sernik na zimno z dodatkiem zmiksowanych leśnych jagód i było to coś wyjątkowo letniego i pysznego. Ser kupiłam gotowy, zmielony, dodatkowo dodałam serek homogenizowany co dodało lekkości sernikowi.

Spód sernika to zmiksowane płatki- takie jakie mamy w domu z miękkim masłem.

Sernik nie jest ani pracochłonny ani trudny do wykonania. Najdłużej odbywa się chłodzenie w lodówce – najlepiej całą noc.

Zachęcam do robienia takich lekkich ciast , można dodawać różne owoce, takie jakie mamy – morele, brzoskwinie, truskawki, maliny….

 DSC_0120

Składniki na formę o średnicy 26 cm

Spód:

1 ½ szklanki płatków owsianych/pszennych

125 g masła

Masa serowa

1 kg sera mielonego,

250 g serka homogenizowanego,

200 g cukru pudru,

1 cukier waniliowy,

8 łyżeczek żelatyny,

200 g leśnych jagód,

Wykonanie

Formę na tort smarujemy masłem. Do blendera dajemy płatki i miękkie masło i blendujemy chwilę. Gotowe płatki układamy w formie na tort i schładzamy w lodówce.

Jagody myjemy i miksujemy. Żelatynę zalewamy wrzątkiem(dajemy znacznie mniej wody jak jest w proporcjach na opakowaniu żelatyny- ja dałam 3/4 szklanki na 8 łyżeczek), mieszamy dokładnie i chwilę studzimy.

Do miski dajemy zmielony twaróg, serek homogenizowany i miksujemy. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i miksujemy nadal.

Do zmiksowanych jagód dajemy żelatynę i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy zmiksowane jagody do mieszanki serowej i mieszamy – ja miksowałam delikatnie. Masę przelewamy do formy i dajemy do lodówki, najlepiej na noc.

Na wierzch dajemy bitą śmietanę i owoce.

DSC_0128 DSC_0139

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Ula
    4 sierpnia
    Odpowiedz

    Sernik przepyszny: lekki i nie za słodki! Prawdziwy smak lata 🙂

  2. 4 sierpnia
    Odpowiedz

    Z jagodami kolor ma obłędny! 🙂

  3. Brenia
    4 sierpnia
    Odpowiedz

    Dziękuję za miłe komentarze 🙂 sernik był wyjątkowy, potwierdzam to 🙂 i co najważniejsze nie jest trudny do zrobienia.
    Ula działaj !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.