Sernik z białą czekoladą, solonym karmelem i pistacjami

Doskonały sernik na wielkanocny deser i nie tylko. Kremowa konsystencja o delikatnym smaku białej czekolady, rozpuszczonej w śmietance. Do tego pyszny solony karmel i pistacje. Czy trzeba czegoś więcej ? Szczególnie, że pora roku taka trochę jeszcze szara więc na osłodzenie takie cudo sernikowe.

Karmel robiłam ze trzy razy i dopiero za trzecim razem wyszedł rewelacyjny. Ważne w przygotowaniu karmelu to przygotować wszystkie składniki wcześniej i mieć pod ręką, cierpliwość i uważne śledzenie cukru jak będzie się topić.

Dla mnie solony karmel i pistacje to smak lodów na Placu Zbawiciela. W jednych i drugich zakochałam się bezwarunkowo. Przyznam się Wam, że nie jestem jakąś wielką miłośniczką lodów ale te dwa smaki skradły moje serce. Ten sernik to połączenie wszystkich smaków, które lubię: sernik, solony karmel i pistacje. Mniam….

Masa serowa:

1 kg sera zmielonego,

6 jajek,

¾  szklanki cukru drobnego,

200 g śmietanki 30 %,

200 g białej  czekolady,

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Garść pistacji

Spód:

Opakowanie biszkoptów,

15 dag masła,

2 łyżki suszonych śliwek

Solony karmel:

Szklanka drobnego cukru,

90 g zimnego masła,

½ szklanki śmietanki 30 %,

½ łyżeczki soli gruboziarnistej

Wykonanie

Biszkopty i masło dajemy do blendera, rozdrabniamy. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone drobno śliwki, mieszamy i wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Dajemy na chwilę do lodówki.

Masa serowa

Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej kawałki białej czekolady. Studzimy.

Do miski dajemy ser zmielony, dodajemy cukier, mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy po 1 jajku i po każdym miksujemy 30 sekund.

Na koniec dodajemy  wystudzoną śmietankę z czekoladą, mąkę ziemniaczaną i mieszamy  dokładnie do połączenia składników.

Tak przygotowaną  masę serową wlewamy do formy,  wkładamy do piekarnika  nagrzanego  do 175 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszmy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1 ½  godz. Wyłączamy piekarnik i studzimy tak sernik około ½  godziny. Następnie otwieramy drzwi piekarnika i studzimy jeszcze ½ godz.

Po tym czasie, wyjmujemy sernik z formy i studzimy. Upieczony sernik przekładamy na paterę.

Solony karmel. Wszystkie składniki musimy mieć przygotowane pod ręką bo przygotowanie karmelu to stanie przy garnku cały czas.

Do garnka z grubszym dnem wysypujemy cukier – tak aby był równomiernie rozłożony. Podgrzewamy cukier, na średnim ogniu  do momentu aż się rozpuści. Może to chwilę trwać ale cierpliwie czekamy. Jak się rozpuści i będzie mieć bursztynowy kolor, ( tu trzeba bardzo uważać żeby się nie przepalił bo będzie gorzki), mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy masło. Wszystko się spieni ale za chwilę będzie już jednolita masa. Mieszamy energicznie do połączenia składników. Dodajemy śmietankę, mieszamy i gotujemy 2 minuty. Na koniec dodajemy sól grubo, zmieloną, mieszamy i studzimy. Solony karmel gotowy.

Wystudzony dajemy na sernik i posypujemy pistacjami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.