Serniczki z musem jabłkowym i karmelizowanymi orzechami

Jesień zawitała do nas w pełnej krasie. Dla mnie jesień to czas przemyśleń …. Wieczory są dłuższe, robi się chłodniej, tak bardziej nostalgicznie. Jak wyciągam z szafy cieplejsze szale, wieczorem potrzebuję otulić się w ciepły, miękki koc, to na chwilę zastygam w tych przyjemnościach, łapię głębszy oddech. W lecie zazwyczaj nie mam na to czasu bo wykorzystuję długie, jasne dni i jeżdżę na rowerze, biegam, mam mnóstwo zajęć do późnego wieczora.

Kocham również jesienną roślinność, drzewa z takimi kolorami, że aż dech zapiera, wrzosy, które kocham, kasztany, dynie w różnych kształtach i kolorach; można by wymieniać….

Tegoroczna jesień jest dla mnie wyjątkowa, mam o czym myśleć…. Ale mam jak najbardziej pozytywne myśli J

W takie jesienne dni wracam również do ciepłych herbat, pitych na kanapie pod miękkim kocem i oczywiście do słodkich deserów.

Dzisiaj zapraszam do takiego właśnie jesiennego deseru. Serniczki w takim wydaniu są szybkie do zrobienia, nie wymagają dużo pracy a smakują wybornie. Pomysł na nie poddała mi moja córka. Jak zwykle zapytałam Ani, co zrobimy sobie do kawy ? Tak jest często, Ona wymyśla a ja robię.

Nie trzeba tych serniczków mocno chłodzić, wręcz odwrotnie, są pyszne jeszcze ciepłe. Do tego delikatny mus z jabłek ( bez cukru), karmelizowane w miodzie orzechy i jest pysznie- do kawy, herbaty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 6 kokilek

Masa serowa:

1 mały serek waniliowy – 130 g,

3 jajka

2 łyżki cukru pudru,

250 g serka mascarpone,

1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej,

½ kg jabłek miękkich,

Garść orzechów włoskich,

2 łyżki miodu

Wykonanie:

Do miski dajemy serek mascarpone , serek waniliowy, cukier i  mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dodajemy  po  1 jajku i mieszamy po każdym ok minutę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

Kokilki smarujemy masłem i wylewamy do każdej masę serową – na ¾ wysokości.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wkładamy serniczki i pieczemy ok 30 min.

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, dajemy do garnka, podlewamy 3 łyżkami wody i dusimy na średnim ogniu aż będą rozgotowane. Następnie miksujemy je na jednolity mus.

Wyłączamy piekarnik i nie otwierając go zostawiamy w nim serniczki do ostudzenia na ok. 15 min.

Wyjmujemy serniczki z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Do garnka dajemy wyłuskane i rozdrobnione na mniejsze kawałki orzechy, polewamy miodem, mieszamy i gotujemy około 5 minut, mieszając dość często.

Serniczki trochę opadną po wystygnięciu ale nie martwcie się, będą pyszne. Na lekko wystudzone serniczki dajemy po łyżce musu jabłkowego i karmelizowane orzechy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *