Serek do smarowania z jogurtu greckiego

Doskonałe i jednocześnie proste do zrobienia serki do smarowania chleba. W sklepach jest mnóstwo różnych smakowych i naturalnych serków ale proponuję żebyście zrobili sami z gęstego naturalnego jogurtu typu greckiego. Ja lubię  z Lidla i do tych serków taki właśnie wykorzystałam. To co dodamy do takiego serka, to już nasz wybór i smak. Ja zrobiłam swoje w trzech wersjach: naturalny, drugi  z natką, koperkiem i czosnkiem i trzeci z paprykami i czubricą. Wspaniale smakują z domowym chlebem.

Składniki

2 duże jogurty greckie,

Dość duża gaza opatrunkowa,

Smakowe dodatki:

Natka pietruszki,

Koperek,

Ząbek czosnku,

Papryka w proszku- trochę słodkiej i trochę ostrej,

Trochę czubrycy

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy serek.

Sitko ustawiamy na misce, na którą wykładamy gazę złożoną podwójnie. Wylewamy jogurt na gazę, przykrywamy gazą i wstawiamy do lodówki. Po 2 dniach  powinien być delikatny ser.

Teraz to już zależy od nas jakie smaki lubimy, takie dodajemy do serka ( natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek, czosnek, dymka i  inne zioła, papryka, pomidor suszony, ogórek świeży…)  i mamy pyszne serki do smarowania chleba. Można też oczywiście  dodać tylko soli i mamy naturalny serek do chleba.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.